Ένοπλοι Ταλιμπάν χτυπούν τις πόρτες σε πόλεις σε ολόκληρο το Αφγανιστάν τη χώρα σήμερα, Ττεάρτη, σύμφωνα με μαρτυρίες, λέγοντας στους φοβισμένους κατοίκους να επιστρέψουν στις δουλειές τους, μία ημέρα αφότου οι μαχητές ανακοίνωσαν πως θέλουν να αναζωογονήσουν τη διαλυμένη οικονομία.
Οι εκτεταμένες καταστροφές κατά τη διάρκεια του 20ετούς πολέμου μεταξύ των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κυβερνητικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, η πτώση των εγχώριων δαπανών λόγω της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, η κατάρρευση της αξίας του νομίσματος και η έλλειψη δολαρίων τροφοδοτούν την οικονομική κρίση στη χώρα, μεταδίδει το Reuters.
Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν χθες ειρήνη, ευημερία και φάνηκε να κρατούν αποστάσεις από τους προηγούμενους κανόνες που προέβλεπαν την απαγόρευση της εργασίας για τις γυναίκες.
Όμως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανήσυχοι, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Η 38χρονη Γουασίμα είπε πως σοκαρίστηκε όταν τρεις Ταλιμπάν με όπλα επισκέφθηκαν το σπίτι της, στην πόλη Χεράτ, σήμερα το πρωί. Κατέγραψαν τα προσωπικά στοιχεία της, τη ρώτησαν σχετικά με τη δουλειά της σε μια οργάνωση αρωγής και τον μισθό της, ενώ της είπαν και να επιστρέψει στην εργασία της, περιέγραψε η ίδια.
Πάνω από 12 άνθρωποι είπαν στο Reuters – το δημοσίευμα του οποίου αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ – πως δέχθηκαν απρόσμενες επισκέψεις από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες 24 ώρες – όπως η παραπάνω – από την πρωτεύουσα Καμπούλ έως το Λασκάρ Γκαχ , στα νότια, και το Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στα βόρεια.
Δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τα ονόματά τους, υπό τον φόβο αντιποίνων.
Αν και οι Ταλιμπάν φέρονται να ενθάρρυναν τους ανθρώπους να πάνε να δουλέψουν, ορισμένοι σημείωσαν πως ένιωσαν ότι οι έλεγχοι ήταν σχεδιασμένοι για να εκφοβίσουν.
Ένας εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει τις επισκέψεις αυτές.
Στη συνέντευξη Tύπου της Τρίτης, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε, εξάλλου, πως η ισλαμιστική οργάνωση επιδιώκει καλές σχέσεις με άλλες χώρες, που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
Πολλοί δεν κρύβουν, όμως, τον προβληματισμό τους για τους Ταλιμπάν, οι οποίοι κατά την προηγούμενη εξουσία τους, μεταξύ 1996-2001, υπαγόρευαν ότι οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πάνε σχολείο, ενώ επέβαλαν τιμωρίες, όπως λιθοβολισμό.
Η παρουσιάστρια Σαμπνάμ Νταουράν κατήγγειλε σε ένα βίντεο, που ανήρτησε στο Twitter σήμερα, ότι την έδιωξαν από τη δουλειά της στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Αφγανιστάν Radio Television Afghanistan. «Μου είπαν ότι το καθεστώς άλλαξε. Δεν σου επιτρέπεται να είσαι εδώ, πήγαινε σπίτι», αποκάλυψε.
Νέα ντοκουμέντα φρίκης
Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέα ντοκουμέντα που καταγράφουν την βαρβαρότητα με την οποία δρουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Παρά την όποια προσπάθεια τους να δείξουν ένα ήρεμο προφίλ, τα βίντεο που καταγράφουν την βιαιότητα που τους διακατέχει κάνουν το γύρο του κόσμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Σε ένα από αυτά, οι Ταλιμπάν φαίνεται να κυκλοφορούν στους δρόμους και να χτυπούν με αυτοσχέδια ραβδιά πολίτες και περαστικούς. Παράλληλα, υπάρχουν μαρτυρίες που αναφέρουν ότι πραγματοποιούν περιπολίες θανάτου με σκοπό να εντοπίσουν συνεργάτες των δυτικών χωρών ή ανύπαντρες νύφες.