Ικανοποιημένος από τη χθεσινοβραδινή του συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας πως δεν επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια καταστροφολογίας.

Η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες, ενώ προηγουμένως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είχε παραθέσει γεύμα στους δύο προέδρους όπου διάβασε δήλωση, στο περιεχόμενο της οποίας είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δυο πλευρές.

Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι θα ξανασυναντηθούν και οι τρεις τους στο τέλος Ιανουαρίου στη Γενεύη και μέχρι τότε, όπως υπογράμμισε, οι ηγέτες θα πρέπει να προσδιορίσουν τις «περαιτέρω συγκλίσεις» και τα «βασικά θέματα» που πρέπει ακόμη να επιλυθούν σε όλα τα κεφάλαια.

Εξερχόμενος του ξενοδοχείου όπου διέμενε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σχολίασε στους δημοσιογράφους: «Ερχόμουν στη Νέα Υόρκη βομβαρδισμένος από ένα σωρό εικασίες και από πολλή καταστροφολογία και φεύγω από τη Νέα Υόρκη πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Τίποτε από τις εικασίες δεν έχει λάβει χώρα. Δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει απειλή από οπουδήποτε, δεν υπάρχει και οποιαδήποτε πρόθεση από το Γενικό Γραμματέα να ασκήσει πιέσεις. Το ανακοινωθέν του είναι ξεκάθαρο, κατά τη δική μου τουλάχιστον εκτίμηση και τον τρόπο που το διαβάζω».

Τέλος, ο κ. Χριστόφιας επισήμανε: «Μα θα μου πείτε, ο Γενικός Γραμματέας έχει καθορίσει νέα συνάντηση; Και εκατό συναντήσεις να καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας, θα είμαι παρών. Θέλω αυτό να το εμπεδώσουμε στο τέλος της ημέρας. Θα αρνηθούμε στο Γενικό Γραμματέα συνάντηση; Αλλά ξέρω πολύ καλά τί διημείφθη στο τέλος της συνάντησης, γι’ αυτό λέω αυτά που λέω. Εμείς θέλουμε λύση στο Κυπριακό, δεν θέλουμε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών. Αυτό είναι καλά γνωστόν, εν πάση περιπτώσει. Και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Μακάρι να το καταφέρουμε».

Μετά τη συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε κατά σειρά με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη, τους οποίους ενημέρωσε για τη συνάντηση, αλλά και για την επικείμενη έκθεση του Γενικού Γραμματέα για την Αποστολή των Καλών του υπηρεσιών στο Κυπριακό που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς και για την έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ προς το τέλος του μήνα.

Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας θα συνεχίσει σήμερα τις συναντήσεις του με τους μονίμους αντιπροσώπους της Κίνας και της Βρετανίας και ίσως να συναντηθεί και με την Αμερικανίδα αντιπρόσωπο.

Από την πλευρά του, κ. Έρογλου σημείωσε πως από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος συζητά μόνο το περιουσιακό, ενώ ο προκάτοχός του τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της οικονομίας και της Ε.Ε. «Γι’ αυτό θα βρεθούμε με τον κ. Χριστόφια, για να απομακρύνουμε τα σημεία εμπλοκής που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη δήλωση, που είχαν συμφωνήσει προηγουμένως οι δύο πλευρές, ανέφερε ότι «έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που αφορούν τη Διακυβέρνηση και το Διαμοιρασμό Εξουσιών, Οικονομία, ΕΕ, Περιουσιακό, Εδαφικό και Ασφάλεια. Όταν επισκέφθηκα το νησί νωρίτερα φέτος, μπορούσα να αισθανθώ την ελπίδα και τις προσδοκίες και στις δύο πλευρές για μια διευθέτηση που θα μπορούσε επιτέλους να επανενώσει την Κύπρο. Είχε γίνει πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, πρόσθεσε. Αυτή η αίσθηση της προσδοκίας έχει χαθεί, ωστόσο, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν σε όλη την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου χωρίς σαφή πρόοδο ή ένα σαφές τέλος. Γι’ αυτό, προσκάλεσα τους ηγέτες σε συνάντηση. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κύπρο έχαναν το μομέντουμ και χρειαζόταν μια ώθηση, εάν οι δύο πλευρές πρόκειται να επιτύχουν μια διευθέτηση όσο ακόμα υπάρχει χρόνος και η πολιτική ευκαιρία».