Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει μια διαδικασία επιλογής 80 υπαλλήλων από τους κόλπους των γενικών διευθύνσεων οι οποίοι θα τεθούν στην υπηρεσία των αντιπροέδρων για να ενισχυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η εξουσία τους, γεγονός το οποίο προκαλεί κάποιες επιφυλάξεις.
«Η ενίσχυση της γενικής γραμματείας, κάτι που έχει κομβική σημασία για τον συντονισμό (της λειτουργίας της Επιτροπής), θα επιτρέψει να διευκολυνθεί ο ρόλος των αντιπροέδρων, κατά το νέο πνεύμα συνεργασίας στους κόλπους της ομάδας Γιούνκερ», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Είναι αληθινή ανάγκη να εργαστεί η Επιτροπή κατά το νέο πνεύμα Γιούνκερ», επέμεινε. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή δημιουργεί μια ορισμένη δυσαρέσκεια στους κόλπους των Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν, παραδέχθηκε ο ίδιος.
«Ελπίζουμε ότι η ενίσχυση της γενικής γραμματείας θα είναι προς το συμφέρον όλων», σχολίασε ένα στέλεχος της Κομισιόν υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Γδύνουμε τον Πέτρο για να ντύσουμε τον Παύλο», συνέχισε σε επικριτικό τόνο ο ίδιος αξιωματούχος. «Η γενική γραμματεία θα γίνει μια γενική γραμματεία στην υπηρεσία των αντιπροέδρων, και θα υποβαθμίσει τους επιτρόπους σε έναν ρόλο εκτελεστικών οργάνων», σχολίασε άλλο στέλεχος των υπηρεσιών της Επιτροπής.
Ο Μ. Σχοινάς απέρριψε αυτές τις ερμηνείες. Αλλά ο ρόλος των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μοιάζει να καθιστά ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση στις Βρυξέλλες. «Πρόκειται για άδεια κελύφη», είπε ένας από τους νέους επιτρόπους στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώνυμα. «Οι επίτροποι έχουν την πραγματική ισχύ, διότι αυτοί έχουν την εξουσία επί των Γενικών Διευθύνσεων», εξήγησε ο ίδιος.
Δεν στερούνται όλοι οι αντιπρόεδροι τέτοιου είδους εξουσιών. Η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είναι επικεφαλής της σημαντικής Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Η Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αντιπρόεδρος αρμόδια για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους, έχει άμεση εξουσία στη γενική διεύθυνση. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Φρανς Τίμερμανς, έχει ξεχωριστό καθεστώς. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει πει σαφώς ότι «έχει εκχωρήσει ένα μέρος των αρμοδιοτήτων του» στον Τίμερμανς.
Αλλά οι υπόλοιποι τέσσερις αντιπρόεδροι —οι πρώην πρωθυπουργοί της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν (Απασχόληση, Ανάπτυξη, Επενδύσεις και Ανταγωνιστικότητα), της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόβσκις (Ευρώ και Κοινωνικός Διάλογος) και της Εσθονίας Άντρους Άνσιπ (Ψηφιακή Ενιαία Αγορά), καθώς και ο Σλοβάκος πρώην επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς (Ενεργειακή Ένωση)— είναι αντίθετα αναγκασμένοι να συνεργάζονται εντατικά με πολλούς επιτρόπους, γεγονός που εγείρει κινδύνους να υπάρξουν συγκρούσεις αρμοδιοτήτων.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θέλει να αποφύγει να ξεσπάσουν ανταγωνισμοί, αλλά αναγνωρίζει ότι έχει κάνει μια ιεράρχηση στην ομάδα του. «Η δική μου Επιτροπή θα είναι πολύ πολιτική. Έκανα τα πάντα προκειμένου (σ.σ. τα πρόσωπα που τη στελεχώνουν) να είναι βαρέων βαρών. Οι πρώην πρωθυπουργοί θα είναι αντιπρόεδροι, διότι γνωρίζουν πώς να συντονίζουν», είχε εξηγήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η εποχή που κάθε επίτροπος εργαζόταν μόνος του (…) έχει τελειώσει», είχε διαμηνύσει.
Η Επιτροπή Γιούνκερ θα έχει ολοκληρώσει τη μεταμόρφωσή της τον Ιούνιο του 2015, όταν θα διοριστεί ο νέος γενικός γραμματέας της και θα αντικατασταθούν πολλοί γενικοί διευθυντές. «Η φάση της μετάβασης θα ολοκληρωθεί λοιπόν τότε», εξήγησε ο Μ. Σχοινάς.