Ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, επικράτησε στη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης η οποία διεξήχθη σήμερα στο κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την πλήρη υποστήριξη των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά η πρώτη ψηφοφορία του είδους στα τρεισήμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τελευταία τόσο ο ίδιος, όσο και η συμμαχία της οποίας ηγείται.
Ο συνασπισμός του Ιρλανδού πρωθυπουργού επικράτησε εξασφαλίζοντας 86 ψήφους υπέρ και 55 κατά, με τη στήριξη του ήσσονος κυβερνητικού εταίρου, των Εργατικών. Δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι οι Εργατικοί κινδυνεύουν να δουν την πολιτική τους ισχύ σχεδόν να εκμηδενίζεται στις βουλευτικές εκλογές, στις αρχές του 2016.
Ο Κένι οδήγησε την Ιρλανδία στην έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας από τη διεθνή τρόικα των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) και επί των ημερών του, η ιρλανδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από κάθε άλλη στην Ευρώπη, εντούτοις πληρώνει την απογοήτευση του εκλογικού σώματος για την άνιση ανάκαμψη: η δημοτικότητα της κυβέρνησης βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις δημοσκοπήσεις.
«Κανένας δεν είναι τέλειος. Καμία κυβέρνηση δεν είναι τέλεια. Ούτε εγώ» είπε ο Έντα Κένι στο κοινοβούλιο απαριθμώντας τα πολιτικά επιτεύγματα του συνασπισμού του και τονίζοντας ότι είναι ανυπόμονος όσο οποιοσδήποτε άλλος να δει τα οφέλη της ανάκαμψης να γίνονται αισθητά σε ολόκληρη τη χώρα.
«Φυσικά και δεν τα κάναμε όλα σωστά σε αυτή την πορεία. Είμαι ο πρώτος που το αναγνωρίζω αυτό. Πρέπει να μάθουμε και θα μάθουμε από τα λάθη μας για να κάνουμε κάτι καλύτερο για το λαό της Ιρλανδίας», είπε.
Πολιτικοί αντίπαλοι του Ιρλανδού πρωθυπουργού επισημαίνουν από την πλευρά τους πως η πραγματική ψήφος εμπιστοσύνης θα δοθεί στους δρόμους αύριο Τετάρτη, στην τρίτη ημέρα των μαζικών διαδηλώσεων με αφορμή τις χρεώσεις των νοικοκυριών για την ύδρευση.
Οι κινητοποιήσεις είναι οι μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία. Οι πορείες διαμαρτυρίας που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες στην Ιρλανδία είναι οι πλέον ογκώδεις μετά την περίοδο του ξεσπάσματος της οικονομικής κρίσης στη χώρα.
Η πτώση του ποσοστού του κόμματος Φίνε Γκαέλ του Κένι στις δημοσκοπήσεις, η οποία συνέπεσε με την αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση, προοιωνίζεται ένα μάλλον σπάνιο πολιτικό αδιέξοδο στην Ιρλανδία μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατέδειξαν μεγάλη αύξηση της υποστήριξης προς ανεξάρτητους υποψηφίους.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας βεβαιώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να προκαλέσει κλίμα πολιτική αστάθειας, προκηρύσσοντας εκλογές τον επόμενο χρόνο, όμως αναλυτές έχουν αρχίσει να στρέφουν το βλέμμα προς το 2016 και τις πιθανότητες πολιτικού ρίσκου.