Την έντονη δυσαρέσκεια του για τη συμφωνία της σλοβενικής κυβέρνησης με τα συνδικάτα για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα εξέφρασε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της χώρας και ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις για τριμερές κοινωνικό σύμφωνο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Το Επιμελητήριο, που είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος των εργοδοτών στις συνομιλίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις έως ότου η κυβέρνηση υιοθετήσει μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Ως προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για νέα συμφωνία διευθέτησης των σχέσεων μεταξύ των εταίρων θέτει την απόσυρση από την κυβέρνηση όλων των προτάσεων θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Σάμο Χρίμπαρ Μίλιτς είπε ότι η απόφαση ελήφθη, επειδή η κυβέρνηση υποχώρησε στα συνδικάτα του δημόσιου τομέα σε τέτοιο βαθμό που πλήττεται η ανταγωνιστικότητα της σλοβενικής οικονομίας και ότι το κράτος, μέσω περιβαλλοντικών και άλλων φόρων, θέλει να επιβαρύνει τους επιχειρηματίες, επειδή δεν κατάφερε να επιτύχει εξοικονόμηση πόρων από τις μισθολογικές δαπάνες στον δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την προβλεπόμενη εξοικονόμηση πόρων, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή τα συνδικάτα δεν συμφώνησαν για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3%, και ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ είπε ότι είναι ικανοποιημένος με τη συμφωνία.
Η αποχώρηση από τις συνομιλίες είναι μία μορφή πίεσης, μία απεργία, αν θέλετε, δήλωσε ο κ. Χρίμπαρ Μίλιτς.
“Η σλοβενική οικονομία, από την έναρξη της κρίσης έχει χάσει 90.000 θέσεις εργασίας και τώρα αυτό θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση έχει θυσιάσει το πιο υγιές μέρος της οικονομίας για την κοινωνική ειρήνη” δήλωσε, προσθέτοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής και μεταρρύθμισης.