Η νέα κυβέρνηση του Κοσόβου δεν θα θέσει στον διάλογο με το Βελιγράδι όρο την αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας του Κοσόβου, αλλά στη λίστα των αιτημάτων, μεταξύ άλλων, θα συμπεριλάβει πολεμική αποζημίωση και μέρος της περιουσίας του πρώην κοινού κράτους, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας.
Στο σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» της Πρίστινας, γίνεται αναφορά στο θέμα της διαδοχής και ζητούνται μέρος των “θησαυρών” της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συγκεκριμένος αριθμός διπλωματικών – προξενικών αντιπροσωπειών και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του πρώην κράτους και μέρος του αρχείου της πρώην Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.
Οι αρχές στην Πρίστινα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αντί να επικεντρωθούν στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας θα παραμείνουν προσηλωμένες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία και τη συνέχιση του διαλόγου.
Στο πρόγραμμα της μελλοντικής κυβέρνησης, πουθενά δεν αναφέρεται αμοιβαιότητα, όσον αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας, αλλά τονίζεται ότι στόχος «είναι η Σερβία να αναγνωρίσει την πραγματικότητα της κυριαρχίας του Κοσόβου».
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της μελλοντικής κυβέρνησης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Κόχα Ντιτόρε», είναι “το ζήτημα του καθορισμού διεθνών συνόρων μεταξύ των δύο κρατών και ο τερματισμός ανάμειξης της Σερβίας στο Κόσοβο, σε πεδία που δεν ήταν μέχρι τώρα αντικείμενο των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες”.
Μεταξύ των θεμάτων που θα προωθήσει η νέα κυβέρνηση είναι η διακρατική συνεργασία σε σφαίρες ενδιαφέροντος, όπως οι εναέριες μεταφορές, η πολεμική αποζημίωση, το θέμα των αγνοούμενων και η επιστροφή των εκτοπισμένων.
Αναφορά γίνεται και στην επιστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς που πήρε η Σερβία από το Κόσοβο και του ταμείου συντάξεων – αναπηρίας των κατοίκων του Κοσόβου.
Η κυβέρνηση στην Πρίστινα δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο.
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι συγκέντρωσε περίπου το 1/3 των ψήφων και αναδείχθηκε πρώτο, αλλά δεν είχε την πλειοψηφία για να συγκροτήσει αυτόνομα κυβέρνηση.