O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τους αφρικανούς ηγέτες να ενωθούν κατά της βαρβαρότητας, μετά τη νέα επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ χθες στη Νιγηρία κατά την οποία τουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
«Στη Νιγηρία, μια επίθεση σκότωσε περισσότερους από 120 ανθρώπους την ώρα που έβγαιναν από ένα τζαμί. Ιδού τι είναι ικανή να κάνει μια οργάνωση όπως η Μπόκο Χαράμ, ιδού γιατί πρέπει να πολεμάμε μαζί κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ολάντ απευθυνόμενος στους αφρικανούς ηγέτες κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Γαλλοφωνίας που διεξάγεται στο Ντακάρ.
Η επίθεση αυτή δείχνει επίσης ότι «όσον αφορά τον τομέα της ασφάλειας, πρέπει να είμαστε ενωμένοι κατά της βαρβαρότητας, κατά των κινδύνων που συνιστά ο φονταμενταλισμός κυρίως στο Σαχέλ στην Αφρική», πρόσθεσε.
«Στο Μαλί, δείξαμε ότι μπορούμε να νικήσουμε την τρομοκρατία, τον φονταμενταλισμό, τη βαρβαρότητα (…). Δείξαμε ότι μπορούμε να αγωνιστούμε για να επιτευχθεί συμφιλίωση», πρόσθεσε ο Ολάντ, υπενθυμίζοντας τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση που άρχισε τον Ιανουάριο του 2013 στη χώρα αυτή για να τη βοηθήσει να εκδιώξει τις ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις που συνιστούν απειλή για την ακεραιότητα της.
«Δείξαμε επίσης ότι η Γαλλία μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της Αφρικής για την ασφάλειά της», τόνισε ο Ολαντ εκτιμώντας ότι η χώρα του με την επέμβαση αυτή «πλήρωσε το χρέος της απέναντι στους σενεγαλέζους στρατιώτες που ήρθαν να απελευθερώσουν Γαλλία», κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.
Παράλληλα ο Ολάντ τόνισε ότι η «Η Γαλλία είναι και θα παραμείνει στο πλευρό των χωρών της περιοχής στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του ιού Έμπολα».
Αναφέρθηκε επίσης τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή, καλώντας τις χώρες να εργαστούν για την εξάλειψη των καταναγκαστικών γάμων και τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Ο γάλλος πρόεδρος εξήρε την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας στη Μπουρκίνα Φάσο λέγοντας ότι αποτελεί πρότυπο για την Αφρική και εξέφρασε τον σεβασμό του στον λαό της χώρας αυτής «γιατί αντιστάθηκε κατά της δικτατορίας και της κακής διακυβέρνησης» ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Μπλεζ Κομπαορέ, τον οποίο αντικατέστησε μεταβατική κυβέρνηση.