Να σταλούν επειγόντως από την Κροατία ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με τη Σερβία ζήτησε ο πρόεδρος του συντηρητικού Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων (HSP), Ντάνιελ Σρμπ, τονίζοντας ότι η επιστροφή του αρχηγού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) στο Βελιγράδι ήταν σχεδιασμένη και συνιστά απειλή για τις σχέσεις Σερβίας και Κροατίας.

«Η κυβέρνηση και ο πρόεδρος της Κροατίας πρέπει επειγόντως να αντιδράσουν και με το στρατό να διασφαλίσουν μέρη, στα οποία μπορεί να υπάρξουν πιθανές προκλήσεις, όπως στην Μπαράνια και στο Βούκοβαρ, αλλά και σε όλα τα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία» τόνισε ο πρόεδρος του HSP.

«Η επιστροφή του Βόισλαβ Σέσελι είναι μέρος σχεδίου «ουκρανοποίησης της Σερβίας» υποστήριξε και πρόσθεσε ότι το κράτος της Κροατίας πρέπει να διασφαλίσει τα σύνορά του.

Το Κροατικό Κόμμα Δικαιωμάτων θα συγκεντρώσει εθελοντές, οι οποίοι θα υπερασπιστούν τα σύνορα, αν δεν σταλεί στρατός στις συνοριακές περιοχές, είπε.

«Εμείς στην Κροατία πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Σέσελι σε διάστημα ενός μήνα στις συγκεντρώσεις του θα έχει πάνω από 100.000 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων θα είναι και ομοϊδεάτες του από την Κροατία» ανέφερε ο Ντάνιελ Σρμπ και σημείωσε ότι «οι νυν Σέρβοι πολιτικοί ηγέτες είναι μαθητές και πρώην συνεργάτες του Σέσελι».

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα λόγια «περί μανιακού και τρελού» είναι λόγια και ότι πίσω από την αποστολή του Σέσελι κρύβεται ένα πολύ προσεκτικά σχεδιασμένο πρόγραμμα.

«Πολύ γρήγορα αναμένονται στην Κροατία πολιτικές προκλήσεις και στη συνέχεια άλλες μορφές δράσης. Αυτό αφορά κυρίως τα πολυεθνικά περιβάλλοντα και όλο αυτό θα έχει αποτέλεσμα την εκ νέου ένταση στις σχέσεις Κροατίας – Σερβίας» είπε, ζητώντας άμεση μετακίνηση των κροατικών ενόπλων δυνάμεων στην Μπαράνια και σε άλλες περιοχές.