Μειώσεις στους νέους λογαριασμούς ύδρευσης ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, ενώ δεσμεύθηκε να διατηρήσει χαμηλή τη χρέωση ως το 2019 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις σημαντικότερες κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας που έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει για πρώτη φορά από του χρόνου χρεώσεις για την κατανάλωση νερού, καταγγέλλοντας ότι δεν μπορούν να πληρώσουν καθώς το Δουβλίνο αυξάνει εδώ και χρόνια τη φορολογία με στόχο την ανάταξη των δημοσιονομικών της χώρας.
Αν και η ιρλανδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 4,7%, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη, οι πολίτες δεν έχουν αισθανθεί ακόμη κάποια διαφορά, ενώ οι διαδηλώσεις υπονομεύουν τα σχέδια της κυβέρνησης να μειώσει τον φόρο εισοδήματος, κάτι που θα αύξανε τις πιθανότητές της να επανεκλεγεί το 2016.
«Ως κυβέρνηση έχουμε κάνει λάθη και έχω ακούσει πολύ, πολύ προσεκτικά τον λαό», δήλώσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Άλαν Κέλι, το γραφείο του οποίου δέχθηκε απειλή για βόμβα αυτή την εβδομάδα.
«Πιστεύω ότι το πακέτο αυτό θα κριθεί δίκαιο από τη μεγάλη πλειονότητα του λαού, θα γίνει δεκτό ως δίκαιο από πολλούς ανθρώπους που σήκωσαν το βάρος της λιτότητας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Κέλι, τελικά οι χρεώσεις θα φτάνουν τα 60 ευρώ το χρόνο για ένα άτομο και τα νοικοκυριά με δύο ή περισσότερα μέλη θα πληρώνουν 160 ευρώ το χρόνο, αφού ληφθεί υπόψη ένα κυβερνητικό επίδομα ύψους 100 ευρώ για κάθε νοικοκυριό. Οι χρεώσεις θα ξεκινήσουν να ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2015 και οι πρώτοι λογαριασμοί αναμένονται τον Απρίλιο.
Οι Ιρλανδοί φοβούνταν ότι οι λογαριασμοί ύδρευσης θα έφταναν τα εκατοντάδες ευρώ ετησίως.
Παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, μια τρίτη ημέρα κινητοποιήσεων είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου, με μια ομάδα που αντιτίθεται στις χρεώσεις να εκτιμά ότι πολλά αγανακτισμένα νοικοκυριά θα αρνηθούν να πληρώσουν.
«Είναι απλώς ένα κόλπο», δήλωσε ο Πίτερ Στίβενσον στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTÉ. «Ακόμα κι αν μείωναν (τον λογαριασμό) στα έξι σεντς, δεν θα τον πλήρωνα», υπογράμμισε.
«Είναι ένας ελιγμός της κυβέρνησης, η οποία ελπίζει (ότι με αυτό τον τρόπο) θα βγει από τη δύσκολη θέση. Δεν πιστεύω ότι θα έχει αποτέλεσμα γιατί η τάση είναι ισχυρά εναντίον αυτού», δήλωσε η Ρουθ Κόπινγκερ, βουλευτής των Σοσιαλιστών, που έχει ξεκινήσει την εκστρατεία «Δεν πληρώνουμε».
Το αμφιλεγόμενο αυτό σχέδιο περιλαμβάνεται στα μέτρα που σκόπευε να λάβει η ιρλανδική κυβέρνηση για να αποπληρώσει το δάνειο που έλαβε η χώρα το 2010 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.