Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς της συριακής πολεμικής αεροπορίας στα βόρεια του Χαλεπιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τα 14 από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν ελικόπτερα έριξαν βαρέλια με εκρηκτικές ύλες κοντά σε ένα φούρνο και ένα εστιατόριο στην πόλη αλ Μπαμπ που ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.
Άλλοι 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν σε παρόμοια επίθεση στην αλ Καμπρ αλ Ινγκλίζι, στα βόρεια της πόλης του Χαλεπιού.
Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του Χαλεπιού από τις αρχές του έτους.
Συνήθως χρησιμοποιούν βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά και μεταλλικά αντικείμενα.
Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη τη χρήση αυτών των «πρωτόγονων» βομβών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πολλούς άμαχους.
Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, υπερασπίστηκε την πρότασή του να πείσει το καθεστώς και τους αντάρτες να «παγώσουν» τις συγκρούσεις στο Χαλέπι.
«Το Χαλέπι είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η πόλη έχει υποφέρει πολύ και είναι περικυκλωμένη», τόνισε.
Ο ντε Μιστούρα έχει προτείνει τη σύναψη «τοπικών εκεχειριών» τις οποίες αποκαλεί «παγωμένες ζώνες» στη Συρία, ώστε να δώσει μια ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ωστόσο, η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η διεθνής κοινότητα στη Γενεύη και η οποία προκρίνει τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση της Συρίας.
Η νέα αυτή προσέγγιση είναι «περίπλοκη, επικίνδυνη αλλά απαραίτητη», τόνισε ο Ιταλός διπλωμάτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βέλγο υπουργό Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.
«Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Να συνεχίσουμε έναν πόλεμο με 200.000 νεκρούς, 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, 11 εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία που έχουν απολέσει κάθε ελπίδα και περιμένουν απλώς τον χειμώνα. Αυτό δεν είναι επιλογή», πρόσθεσε.
Ο ντε Μιστούρα απέρριψε επίσης την ιδέα ότι το «πάγωμα» των μαχών δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μετριοπαθών ανταρτών οι οποίοι εμφανίζονται διστακτικοί απέναντι στην πρότασή του. Αντιθέτως, κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης «να μην αντιμετωπίζουν με υπερβολικό σκεπτικισμό με προσπάθεια που γίνεται για να σταματήσει η σύγκρουση και να βοηθήσουμε το Χαλέπι να μην εξελιχθεί σε μια νέα Χομς».
Η πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, καταστράφηκε από τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τη μακρά πολιορκία προτού αποσυρθούν από αυτήν οι αντάρτες, τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια μιας ολιγοήμερης εκεχειρίας.