«Η απόσχιση δεν είναι ωραίο πράγμα» ξεκινάει το άρθρο του βρετανικού περιοδικού, Economist και συνεχίζει: Η Αμερική έκανε εμφύλιο πόλεμο για να την αποφύγει.
«Οπότε και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ισπανία, που έχει και η ίδια άσχημες αναμνήσεις του δικού της εμφυλίου, αντιτίθεται στην απόσχιση της Καταλονίας», υποστηρίζει ο αρθρογράφος.
Βέβαια, η επιμονή της Καταλονίας να κάνει δημοψήφισμα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την επιμονή της Μαδρίτης να μην την αφήσει. Και πλέον χρησιμοποιεί και ως αιτιολογία την άτυπη ψηφοφορία της 8ης Νοεμβρίου όπου μπορεί να ψήφισε «Ναι στην απόσχιση» το 80%, όμως η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 37%, κάτι που η Μαδρίτη χαρακτήρισε «αποτυχία».
«Κανένα δεν είναι σωστό. Το επιχείρημα για να γίνει δημοψήφισμα είναι ισχυρό, όμως αν τελικά γίνει, η Καταλονία θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην Ισπανία», υποστηρίζει το περιοδικό.
Το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι στηρίζει το «Όχι» στο Σύνταγμα του 1978 που απαγορεύει κάθε δημοψήφισμα, αλλά και στην ανησυχία για το τι θα συμβεί στην Ισπανία αν η Καταλονία ψηφίσει «Ναι στην ανεξαρτησία».
Οι εθνικιστές στην Καταλονία αναθάρρησαν μετά το δημοψήφισμα της Σκωτίας, αλλά η Καταλονία δεν είναι Σκωτία.
Στην Καταλονία ζει το 16% των Ισπανών και παράγεται το 25% του ΑΕΠ. Η Βαρκελώνη, σε αντίθεση με τη Σκωτία, μεταφέρει πλούτο στην υπόλοιπη χώρα, επιπλέον στην Ισπανία, σε περίπτωση που αποσχιστεί μία περιοχή θα ακολουθήσουν και άλλες.
Μετά την Καταλονία, θα έρθουν οι Βάσκοι και η Γαλικία.
Ωστόσο, υπάρχουν ρεαλιστικοί λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να κάνει δημοψήφισμα.
Μπορεί να έχει δίκιο ότι δεν κάνει να διαχωρίζονται χώρες, όμως όταν μία περιοχή έχει τη δική της αναγνωρισμένη κουλτούρα, εθνική ή γλωσσολογική ενότητα, η άρνηση να επιτρέψεις δημοψήφισμα είναι λάθος, υποστηρίζει ο Economist.
Επίσης, μέχρι πρόσφατα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι κάτω από τους μισούς Καταλανούς θέλουν ανεξαρτησία, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.
Οπότε, λέει ο Economist, η Ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιτρέψει το δημοψήφισμα. Ενδεχομένως να θέσει και όρους για συμμετοχή για παράδειγμα πάνω από το 80%.
Εξ άλλου, η Βαρκελώνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ισχυριστεί ότι είναι θύμα της κεντρικής κυβέρνησης.
Ο ακραίος εθνικισμός κάποιων Καταλανών είναι πολύ πιο επικίνδυνος…