Η πτώση της θερμοκρασίας επανέφερε τις περικοπές στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο Κόσοβο, με αποτέλεσμα απομακρυσμένα χωριά και μικροί δήμοι να παραμένουν στο σκοτάδι πάνω από 10 ώρες, σύμφωνα τα ΜΜΕ της Πρίστινας.

Σε μεγάλα αστικά κέντρα στο Κόσοβο, η επιχείρηση διανομής ηλεκτρικής ενέργειας KEDS εφαρμόζει το σύστημα τρεις ώρες με ηλεκτρικό ρεύμα, τρεις ώρες χωρίς.

Οι περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος άρχισαν στο Κόσοβο την Κυριακή και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με την ίδια ένταση, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ζέρι« της Πρίστινας.

Η KEDS ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στον ενεργειακό τομέα είναι κρίσιμη, καθώς την Κυριακή τέθηκε εκτός συστήματος μονάδα του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Kosovo B. Έχουμε έλλειμμα 250 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της KEDS, Γκούρι Σκόντρα.

Προγραμματισμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας εφαρμόζονται και στην Πρίστινα, σε αντίθεση με προηγούμενες φορές που η επιχείρηση ηλεκτρισμού προσπαθούσε να μην τη συμπεριλάβει λόγω μεγαλύτερης συγκέντρωσης πληθυσμού.

Στα δημοσιεύματα του Τύπου τονίζεται ότι οι διακοπές ηλεκτροδότησης εκτός από το πρόβλημα με τον θερμοηλεκτρικό σταθμό οφείλονται και στη μη εφαρμογή συμφωνίας που υπέγραψαν η επιχείρηση διαχείρισης συστήματος μεταφοράς και αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας KOSTT και της επιχείρησης ηλεκτρισμού της Σερβίας EPS.

Στην ανακοίνωση της KEDS τονίζεται ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας επειδή τέθηκε εκτός λειτουργίας η συγκεκριμένη μονάδα και λόγω αδυναμίας εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.