Η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας, Πάντι Άσνταουν και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό, με αποφασιστικότητα να αναλάβει δράση και να σώσει τη χώρα από την καταστροφή.
Ταυτόχρονα, ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Πετρ Ιβάντσοφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην παρεμβαίνει και να αφήσει τους Βόσνιους πολιτικούς να διευθετήσουν μόνοι τους την κατάσταση στη χώρα.
Ο κ. Άσνταουν, σε συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή των Λόρδων του Βρετανικού Κοινοβουλίου στις 21 Οκτωβρίου, υποστήριξε ότι η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι τόσο κακή που δεν αποκλείεται νέος πόλεμος.
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε στη συνέχεια στην εφημερίδα «Ντνέβνι Άβαζ» του Σαράγεβο, είπε ότι αφορμή για τις εκτιμήσεις του είναι τα αποτελέσματα των πρόσφατων γενικών εκλογών στη Βοσνία, οι οποίες, κατά τη γνώμη του, δεν έφεραν αλλαγές.
Ο Βρετανός πολιτικός και διπλωμάτης σημείωσε ότι αναφέρεται «στα ίδια πρόσωπα του πολέμου, τα οποία και σήμερα κυβερνούν» και ως θετική αλλαγή εκτίμησε την εκλογή νέων προσώπων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.
Αν οι πολιτικοί στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα των μικρών αλλαγών που έφεραν οι εκλογές και προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές, αυτό θα είναι πολύ καλό” ανέφερε ο κ. Άσνταουν, τονίζοντας ότι το κλειδί είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους.
Οι οντότητες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να ενισχύονται σε βάρος του κεντρικού κράτους, είπε.
Ο κ. Άσνταουν τόνισε ότι έτσι όπως είναι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη υπάρχει κίνδυνος εσωτερικής αποσταθεροποίησης, αλλά και αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιοχής και πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα, κυρίως η ΕΕ, πρέπει να αλλάξουν προσέγγιση και να έχουν αποφασιστικότερη εμπλοκή.
«Νομίζω ότι εκείνοι που δεν επιθυμούν ευρωπαϊκό μέλλον για τη Βοσνία πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Η Δύση δεν πρέπει να επικοινωνεί με τέτοια πρόσωπα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι σαφές σε όλους σε ποιον αναφέρεται».
Η ΕΕ τώρα πρέπει να επιδείξει πολιτική βούληση ώστε να κάνει τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη λειτουργικό κράτος, κυρίως επειδή οι ΗΠΑ δεν θα ηγηθούν στις διαδικασίες στη Βοσνία, αλλά θα τις στηρίξουν, αν η ΕΕ ξεκινήσει τις αλλαγές, τόνισε.
«Αν δεν είστε έτοιμοι να σκοτώσετε τον δράκο δεν θα σώσετε την αιχμάλωτη νεαρή» υπογράμμισε ο κ. Άσνταουν.
Προειδοποίησε ακόμη ότι Βοσνία – Ερζεγοβίνη γίνεται σημαντική και στον παγκόσμιο ανταγωνισμό Δύσης και Ρωσίας, επειδή, όπως είπε, η Μόσχα χειραγωγώντας τον Μίλοραντ Ντόντικ και το καθεστώς της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από τα γεγονότα στην Ουκρανία.
Επίσκεψη στο Σαράγεβο ετοιμάζει ο Πούτιν
Ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Οσλομποτζένιε», διατύπωσε εντελώς διαφορετικές εκτιμήσεις από τον κ. Άσνταουν.
Ο κ. Ιβάντσοφ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών επιβεβαίωσαν ότι ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ παραμένει δημοφιλής και κανένας δεν πρέπει να διδάξει στους πολιτικούς της Βοσνίας πώς να συγκροτήσουν κυβέρνηση.
«Εγώ δεν βλέπω ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι σε διάλυση», είπε ο κ. Ιβάντσοφ, προσθέτοντας ότι τώρα το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), η Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας – Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) και η Ένωση Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) θα συγκροτήσουν κυβερνητικές δομές και θα αποφασίσουν ποιος θα ηγηθεί στη χώρα.
«Οι πολίτες στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη επέλεξαν και εμείς σεβόμαστε αυτή την επιλογή», είπε ο πρέσβης της Ρωσίας στο Σαράγεβο.
Τόνισε ακόμη ότι η Ρωσία σέβεται την επιθυμία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης να γίνει μέλος της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει «υπό κάποια πίεση».
Τα Βαλκάνια, είπε ο κ. Ιβάντσοφ, για τη Μόσχα παραμένουν σημαντικός παράγοντας της εξωτερικής πολιτικής και ανήγγειλε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σαράγεβο.
«Υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη τον επόμενο χρόνο στην 20η επέτειο της Συμφωνίας του Ντέιτον», ανέφερε ο κ. Ιβάντσοφ και κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να σκεφτούν από κοινού τον εορτασμό του γεγονότος, με το οποίο το 1995 έληξε ο πόλεμος στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.