Στη διήμερη επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, και στις συνομιλίες που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέρονται οι αυστριακές εφημερίδες.
Ενδεικτικά, σε εκτενές δημοσίευμα-ανταπόκριση από την Αθήνα, με τίτλο «Τώρα είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος για την Ελλάδα», η εφημερίδα «Κουρίρ» παρατηρεί πως, σε αντίθεση με την τελευταία επίσκεψη του Ομοσπονδιακού Προέδρου Χάιντς Φίσερ στην Αθήνα το 2007, όταν όλα πήγαιναν καλά για τους Έλληνες και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την κρίση που συντάραξε δύο χρόνια αργότερα την Ευρωζώνη, η τωρινή του επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τη χώρα.
«Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, τώρα είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος για την Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Φίσερ έπειτα από τη συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει μια «καλή δόση αισιοδοξίας» για το μέλλον της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια σημειώνεται ότι «καλή εντύπωση» άφησε στον Αυστριακό Πρόεδρο, από την κατ’ιδίαν συνάντησή τους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός του αριστερού ΠΑΣΟΚ -του μικρότερου εταίρου στον κυβερνητικό συνασπισμό- Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Φίσερ, «φαίνεται να έχει μια λογική χημεία με τον πρωθυπουργό».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αυστριακός Πρόεδρος συζήτησε στην Αθήνα και τα προβλήματα της περιοχής, όπως το Κυπριακό και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ «ως προς το πλοίο ερευνών το οποίο έστειλε εκ νέου η Άγκυρα στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου, ο Φίσερ διατύπωσε την άποψη πως αποτελεί εμπόδιο στη διαπραγματευτική διαδικασία με την Τουρκία».
Ως προς προς το θέμα της διένεξης για το όνομα της ΠΓΔΜ, ο ίδιος θεωρεί πως δεν θα πρέπει να αναμένεται μια λύση στους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή πριν από την εκλογή νέου Προέδρου στην Ελλάδα, ωστόσο η Αυστρία προσφέρεται να μεσολαβήσει στην εξεύρεση μιας διεξόδου από τη διένεξη, παρατηρεί η εφημερίδα.
«Επίσκεψη σε περίοδο της υπαγόρευσης λιτότητας», είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας “Βίνερ Τσάιτουνγκ”, στο οποίο επισημαίνεται η ιδιαίτερα εγκάρδια και φιλική «γλώσσα του σώματος» στη συνάντηση του Αυστριακού Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην οποία συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα, όπως εφαρμογή των σκληρών μέτρων των περικοπών και η ασταθής εσωτερική πολιτική κατάσταση.
Ακολούθως αναφέρεται πως το πρόγραμμα της επίσκεψης προέβλεπε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και για σήμερα Πέμπτη, συνάντηση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα «του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ», που ευελπιστεί ότι κατά τη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του κ. Παπούλια θα ανατρέψει την κυβέρνηση και θα προκαλέσει νέες εκλογές, στις οποίες έχει καλές πιθανότητες να αναδειχθεί ισχυρότερο κόμμα και να αναλάβει την κυβέρνηση.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως η κυβέρνηση στην Αθήνα κατέγραψε πρόσφατα επιτυχίες στις προσπάθειες καταπολέμησης της κρίσης, και παρόλο που πολλοί εργαζόμενοι είχαν τα προηγούμενα χρόνια μεγάλες περικοπές στους μισθούς τους και η ανεργία ανέρχεται στο ένα τέταρτο του εργαζόμενου πληθυσμού, οι αγορές εμφανίζονται ικανοποιημένες με τις επιτυχίες στην εξυγίανση του προϋπολογισμού και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ και η οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη κατά 0,6%.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως πέρα από τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, ο Αυστριακός Πρόεδρος συζήτησε στην Αθήνα και διεθνή ζητήματα, όπως η διένεξη για την ονομασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, η ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, αλλά επίσης τρέχοντα πολιτικά θέματα όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η απειλή από την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και η κρίση στην Ουκρανία.
Τέλος, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην παρουσία του Αυστριακού Προέδρου στα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης για τον Θεόφιλο Χάνζεν και στη σημασία του Αυστριακού-Δανού αρχιτέκτονα για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Αυστρία, στις οποίες δεσπόζουν τα κτίρια του, του 19ου αιώνα.