Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.
Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.
Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.
Δείτε πώς κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.
Σχίνος Κορινθίας, Ελλάδα: Η κόλαση «ανέβηκε» στον επίγειο παράδεισο
Μεγάλη «μάχη» με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα δυτικά της Αττικής και στο κομμάτι Κορινθίας που… ακουμπά τη Στερεά Ελλάδα. Το πύρινο μέτωπο ξεκίνησε από το Σχίνο το βράδυ της Τετάρτης (19/05) και έκτοτε συνεχίζει να καίει δασικές εκτάσεις, ακόμη και κάποιες οικείες -κυρίως εξοχικές στην ευρύτερη περιοχή του Αλεποχωρίου.
Ο αέρας που φυσούσε τις τελευταίες ημέρες έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο περιορισμού των πυρκαγιών, καθώς καταγράφονταν συνεχείς αναζωπυρώσεις, με αποτέλεσμα η… κόλαση να «ανεβαίνει» επί του επίγειου παραδείσου της περιοχής.
Θέουτα, Ισπανία: Όταν οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο «πνίγονται» στα κύματα
Εκρηκτική ήταν η κατάσταση στον ισπανικό θύλακο Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική, καθώς το Μαρόκο χαλάρωσε τους συνοριακούς ελέγχους και αυτό είχε ως αποτέλεσμα περίπου 8.000 άνθρωποι να εγκλωβιστούν στην περιοχή, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη θάλασσα και να περάσουν στη γηραιά ήπειρο. Κοντά στους 6.500 γύρισαν πίσω, αλλά το δράμα παραμένει.
Με γυμνά τα πόδια, ή φορώντας σανδάλια, με σκισμένα ρούχα από τα συρματοπλέγματα, καλυμμένοι με άμμο ή σκόνη, πολλοί -κυρίως νεαρής ηλικίας- προσπάθησαν να περάσουν στην άλλη όχθη. Άλλοι δεν τα κατάφεραν, ενώ συγκλόνισαν οι σκηνές με έναν αστυνομικό της Guardia Civil, να διασώζει ένα παιδί μεταναστών, μόλις 3 μηνών, που σχεδόν πνίγηκε. Η ανθρώπινη απελπισία στο αποκορύφωμά της…
Λωρίδα της Γάζας: Η προσωρινή εκεχειρία δεν μπορεί να σταματήσει τον μόνιμο πόνο
Το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την Πέμπτη (20/05) την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που επιβεβαίωσε και ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς. Με αυτόν τον τρόπο μπήκε προσωρινά τέλος στην έξαρση της εμπόλεμης κατάστασης στην πολύπαθη περιοχή, που «σήκωσε» πολλές διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο, ακόμη και από Ισραηλινούς που επιθυμούν την ειρήνη.
Και μπορεί προσωρινά να μπήκε «στοπ» στην αιματηρή διαμάχη -ακόμη μια τα τελευταία χρόνια- αλλά τα δεινά που έχουν προκληθεί όλο αυτό το διάστημα, με αποκορύφωμα τα όσα διαδραματίστηκαν πρόσφατα, δεν μπορούν να… σβήσουν δια μαγείας. Ο πόνος και η απόγνωση που προκλήθηκαν, φαίνονται ξεκάθαρα στο βλέμμα αυτού του παιδιού.
Νέο Δελχί, Ινδία: Ο κορονοϊός είναι αδίστακτος και δεν κάνει διακρίσεις
Χθες, Παρασκευή 21 Μαΐου, ξεπεράστηκε το όριο των 26 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία, ενώ πάνω από 291.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας. Ο ιός δείχνει το σκληρό του «πρόσωπο», με τα νεκροταφεία -όλων των θρησκειών- να ασφυκτιούν το τελευταίο διάστημα.
Μπογκοτά, Κολομβία: «Μυρωδιά» εμφυλίου προκάλεσε το εξοντωτικό κυβερνητικό νομοσχέδιο
Μεγάλες διαδηλώσεις συνεχίζουν να πραγματοποιούνται στην Κολομβία, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης στην κοινωνική κρίση που συγκλονίζει τη χώρα από τις 28 Απριλίου. Αφορμή αποτέλεσε το εξοντωτικό για το λαό νομοσχέδιο που βρισκόταν στα… σκαριά, το οποίο θα έκανε ακόμη πιο δυσβάσταχτη τη ζωή των πολιτών.
Φάρο, Πορτογαλία: Ο τουρισμός δημιουργεί πάντα ανάταση
Όπως και στη χώρα μας, έτσι και στην Πορτογαλία, ο τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την οικονομία. Η έλευση των πρώτων τουριστών από τη Δευτέρα (17/05), όταν και τα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης κορονοϊού χαλάρωσαν, δημιούργησε ένα κλίμα ανάτασης τόσο στους επαγγελματίες του χώρου όσο και στους πολίτες, που βλέπουν σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ρότερνταμ, Ολλανδία: Ευκαιρία για έναν… τελευταίο χορό
Μπορεί και η φετινή Eurovision να μην θυμίζει τους προηγούμενους, λόγω των περιορισμών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού, αλλά τουλάχιστον ο διαγωνισμός τραγουδιού που διεξάγεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας έχει παρουσία θεατών, έστω και σε περιορισμένο αριθμό. Αυτό που δεν λείπει είναι το φαντασμαγορικό σκηνικό.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται με το «Last Dance» («Τελευταίος Χορός») που ερμηνεύει η Στεφανία Λυμπερακάκη. Ένα τραγούδι που πήρε την πρόκριση στον ημιτελικό της Πέμπτης (20/01) και θα διεκδικήσει ό,τι καλύτερο στον αποψινό τελικό. Η χαρά στην αποστολή της χώρας μας με την ανακοίνωση της επιτυχίας ήταν έκδηλη.
Μόντε Κάρλο, Μονακό: Ο θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού επιστρέφει
Μετά από το διάλλειμα ενός έτους λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το γκραν πρι στο Μονακό επέστρεψε στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1. Πρόκειται για τον αγώνα του μηχανοκίνητου αθλητισμού με τη μεγαλύτερη αίγλη, για τον οποίον άπαντες χάρηκαν που επέστρεψε στο καλεντάρι του 2021, καθώς οι εικόνες που δίνει είναι μοναδικές.