Τη δυσαρέσκειά του για τις σχέσεις της Αυστρίας με το Ιράν εκφράζει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», με την ευκαιρία επίσκεψής του στη Βιέννη, ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής, Γιούλι Έντελσταϊν, ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην προγραμματιζόμενη για φέτος επίσκεψη του αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ στο Ιράν, η οποία έχει ωστόσο επανειλημμένα αναβληθεί.

«Δεν γνωρίζει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, της οποίας η πολιτειακή ηγεσία συζητά καν την πραγματοποίηση μιας επίσκεψης στην Τεχεράνη και αυτό του προξενεί δυσαρέσκεια», τονίζει χαρακτηριστικά ο προερχόμενος από το κυβερνών δεξιό κόμμα «Λικούντ», Ισραηλινός πολιτικός, ο οποίος είχε ήδη συνάντηση στη Βιέννη με τον πρόεδρο Φίσερ, όπως και με την πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Ντόρις Μπούρες, με την οποία παραβρέθηκε επίσης σε τελετή μνήμης για το Ολοκαύτωμα.

Στην ίδια συνέντευξη στην «Ντι Πρέσε», ο Έντελσταϊν προειδοποιεί τη Διεθνή Κοινότητα εναντίον της επανάληψης κανονικών σχέσεων με την Τεχεράνη, τονίζοντας πως «το Ιράν είναι το πραγματικό πρόβλημα» και πως «ο πολύ σημαντικός αγώνας κατά του ΙΚ αποσπά την προσοχή από τον κακό λύκο με το όνομα Ιράν, το οποίο προετοιμάζει όχι μόνον πυρηνικά όπλα αλλά και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που φθάνουν πολύ πέρα από το Ισραήλ».

Ο ίδιος, σε μια προφανώς αναδίπλωσή του, κάνει λόγο για παρεξήγηση και για λάθος απόδοση δηλώσεών του από ισραηλινή εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία κατηγόρησε την Αυστρία για έλλειψη μέχρι σήμερα διαχείρισης από μέρους της, του Ολοκαυτώματος.

Προσθέτει ωστόσο ότι η Αυστρία ανέλαβε πολύ αργά την ευθύνη για το Ολοκαύτωμα και «σίγουρα δεν ήταν η πρώτη χώρα» που προχώρησε σε επανορθώσεις.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρατηρητές στη Βιέννη συνδέουν τη «δυσαρέσκεια» που εκφράζει στη σημερινή συνέντευξή του ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής, και με τη σαφέστατη κριτική που είχε ασκήσει, τέλη Αυγούστου, στη στάση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος, επισημαίνοντας πως το Ισραήλ δικαιολογεί τις ενέργειές του με την προστασία του εδάφους του, ωστόσο ενεργεί στρατιωτικά με τόσο μεγάλη σκληρότητα «ώστε ο αριθμός των θυμάτων να παρουσιάζει μια σημαντική, αν όχι ακραία, δυσαναλογία».

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαλόγου στο Άλπμπαχ του Τιρόλου, ο κ. Φίσερ είχε τονίσει ότι στην Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε μορφή αντισημιτισμού, και προς τούτο δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, όμως, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί κάθε κριτική στο Ισραήλ ή στον αριθμό των θυμάτων, να ανάγεται στο επίπεδο του αντισημιτισμού, και ο ίδιος έχει την εντύπωση πως το Ισραήλ τελευταία έχει απομακρυνθεί από μια λύση της διένεξης αντί να την έχει προσεγγίσει.