H Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβραδύνει τις προσπάθειες να προωθήσει την επενδυτική συμφωνία της με την Κίνα, αναγνωρίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα εγκρίνουν μία τέτοια συμφωνία ενόσω το Πεκίνο διατηρεί τις κυρώσεις σε πέντε συναδέλφους τους.
Η επενδυτική συμφωνία με την Κίνα δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις σχέσεις ΕΕ- Κίνας, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις σε ευρωβουλευτές είναι «μη αποδεκτές και λυπηρές», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οι προοπτικές για την επικύρωση της συμφωνίας θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της κατάστασης», σημείωσε η Κομισιόν, η οποία είχε εξάρει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, ως μέσο για την αντιμετώπιση των μη ισορροπημένων οικονομικών σχέσεων.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις επιδόσεις της Κίνας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι επιφυλάξεις από τις ΗΠΑ είχαν εγείρει αμφιβολίες για τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας ήδη πριν από τις κυρώσεις- αντίποινα της Κίνας.
Επί του παρόντος, η Κομισιόν προχωρεί στη νομική εξέταση της συμφωνίας και τη μετάφρασή της στις γλώσσες της ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να την αξιολογήσει μόνο το 2022.
Μέρκελ και Μακρόν στηρίζουν τη συμφωνία
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις παραδέχθηκε ότι θα είναι δύσκολη η αποδοχή της συμφωνίας στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς οι σοσιαλδημοκράτες και οι πράσινοι είναι εναντίον της.
«Η κινεζική πλευρά υπολόγισε λάθος», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Reinhard Buetikofer, ένας από τους πέντε που μπήκαν σε μαύρη λίστα, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει επικύρωση της συμφωνίας τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Bernd Lange, πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το εμπόριο, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι «στον πάγο» και μπορεί να μείνει εκεί για πολύ καιρό ακόμη.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, στηρίζουν τη συμφωνία, αλλά αυτή δεν θα επικυρωθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, όταν η Μέρκελ θα έχει αποχωρήσει. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά, ιδιαίτερα αν οι Πράσινοι συμμετέχουν στην επόμενη γερμανική κυβέρνηση.
Η Κίνα, πάντως, εξακολουθεί να έχει ισχυρούς συμμάχους στην ΕΕ. Η Ουγγαρία μπλόκαρε για δεύτερη φορά μία δήλωση της ΕΕ που επέκρινε τον νέο κινεζικό νόμο για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ανέφεραν διπλωμάτες.