Η κρατική ηγεσία της Σερβίας προειδοποίησε τον πολιτικό ηγέτη των Βόσνιων Μουσουλμάνων, Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, το κόμμα του οποίου στο πλαίσιο της εκστρατείας για τις εκλογές για το εθνικό συμβούλιο της συγκεκριμένης μειονότητας ζήτησε αυτονομία για την περιοχή του Σαντζάκ, αλλά και άλλα πρόσωπα που υποδαυλίζουν εθνικιστικά και σοβινιστικά πάθη ότι δεν εργάζονται προς το συμφέρον του λαού τους.
Η κατάσταση στην περιοχή Ράσκα της Σερβίας εξετάστηκε στη σημερινή σύσκεψη του γραφείου συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ (Ράσκα είναι το μεσαιωνικό όνομα της περιοχής Σαντζάκ).
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι «η Σερβία και οι υπηρεσίες ασφάλειας θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διαφυλάξουν την ειρήνη, τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια όλων των πολιτών στην περιοχή όλων τω δήμων, συμπεριλαμβανομένων των έξι δήμων του Σαντζάκ».
«Έργο μας είναι να διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, παρ’ όλες τις προκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Στεφάνοβιτς.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης του Σαντζάκ (SDA) δημοσιεύθηκαν τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρώνουν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι που επιθυμούν έως τις 26 Οκτωβρίου να συμμετάσχουν στις εκλογές για το Βοσνιακό Εθνικό Συμβούλιο με το ψηφοδέλτιο «Για τη βοσνιακή ενότητα», επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν.
Μεταξύ των κριτηρίων είναι και «το δικαίωμα των Βόσνιων στην αυτοδιάθεση», εκτός από τις γενικές προϋποθέσεις, δηλαδή να είναι εγγεγραμμένος ως Βόσνιος και να είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, η γλώσσα του να είναι η βοσνιακή, να σέβεται τη σημαία, το θυρεό και τον ύμνο του Σαντζάκ.
Ένα ακόμη αίτημα είναι ότι πρέπει να αναγνωρίζει και να σέβεται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αυτονομία του Σαντζάκ, το οποίο δεν αναγνωρίζουν οι σερβικές αρχές και διοργανώθηκε πόρτα πόρτα από το τότε μη αναγνωρισμένο Μουσουλμανικό Εθνικό Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε χθες ότι δεν ανησυχεί για τις προτροπές του Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν για αυτονομία της Ράσκας με πρότυπο το Νότιο Τιρόλο, αλλά πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι «ανεύθυνη».
«Βρέθηκε ο Σούλιο ποτέ στο Νότιο Τιρόλο, γνωρίζει έστω και μία περιοχή στο Νότιο Τιρόλο;», αναρωτήθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι πολίτες του Σαντζάκ έχουν ίσα δικαιώματα με τους κατοίκους του Νότιο Τιρόλου.
Από τη Νέα Υόρκη, όπου παρέστη στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς τόνισε ότι «κανένας δεν μπορεί να παίζει με το κράτος και τα σύνορα της Σερβίας και να το χρησιμοποιεί για προσωπικούς και πολιτικούς σκοπούς».
Υπέρ της αυτονομίας του Σαντζάκ τάσσεται και ο μουφτής Μουαμέρ Ζούκορλιτς, ο οποίος κάνει επίκληση της «δύσκολης κατάστασης των Βόσνιων» και στο Εθνικό Αντιφασιστικό Εθνικο-Απελευθερωτικό Συμβούλιο του Σαντζάκ που διεξήχθη το 1943 στην πόλη Πλιέβλια του Μαυροβουνίου. Τότε συγκροτήθηκε η αποκαλούμενη πολεμική αυτονομία του Σαντζάκ έως το 1945.
Από την άλλη πλευρά, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και Βόσνιος από το Σαντζάκ προειδοποίησε ότι η ανακίνηση ζητήματος αυτονομίας της περιοχής μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη βοσνιακή κοινότητα και στη χώρα.
«Επιδιώκουμε την ένταξη στην ΕΕ, ειρηνική και καλύτερη ζωή. Και θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε εθνικισμό, εξτρεμισμό, σε κάθε αποσχιστική τάση», είπε ο κ. Λιάγιτς.
Στο Σαντζάκ στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σερβίας, στα σύνορα με τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο και στη διοικητική γραμμή με το Κόσοβο ζουν Σέρβοι και Βόσνιοι.
Στους δήμους Νόβι Πάζαρ, Σιένιτσα και Τούτιν οι Βόσνιοι αποτελούν πλειοψηφία.
Στην περιοχή υπήρξαν εντάσεις μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, αλλά αποκλιμακώθηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν, αλλά αναλυτές προειδοποιούν ότι πρόσφατα γεγονότα. Συγκεκριμένα αναφέρονται στην εμφάνιση ιστοσελίδας στο Facebook «Στρατός του Σαντζάκ» και η παρέλαση νεαρών μελών της ισλαμικής κοινότητας, με αφορμή εκδήλωση στο Νόβι Πάζαρ, ντυμένων με πράσινες στολές και κόκκινα φέσια μπορούν να δημιουργήσουν ανάφλεξη και οι αντιδράσεις μελών σερβικών εθνικιστικών οργανώσεων.
Ο αρχιμουφτής της ισλαμικής κοινότητας στη Σερβία, Μουαμέρ Ζούκορλιτς τόνισε ότι ήταν μία πολιτιστική εκδήλωση μνήμης, που διοργανώνεται κάθε χρόνο και ότι πρώτη φορά έγινε αντικείμενο κριτικής.