Η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας, υπό την πίεση των δυτικών συμμάχων της, επιβεβαίωσε σήμερα πως είναι έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, στρατιωτικών περιλαμβανομένων, εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ενώ δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης δείχνει πως περισσότεροι από τους μισούς τούρκους ψηφοφόρους θέλουν η χώρα τους να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών στις γείτονες Ιράκ και Συρία.
«Αν μια επιχείρηση ή μια στρατιωτική λύση πιθανολογείται ότι μπορεί να ξαναφέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, θα την υποστηρίξουμε», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των αξιωματούχων του Κόμματος Δικαιιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002.
«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούνται από την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η Τουρκία έχει μέχρι τώρα αρνηθεί να ενταχθεί στον υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος άρχισε αυτή την εβδομάδα να βομβαρδίζει στόχους τζιχαντιστών μέσα στο συριακό έδαφος.
Ύποπτη ότι εξόπλιζε για καιρό τα πιο ριζοσπαστικά κινήματα, ανάμεσά τους και το Ισλαμικό Κράτος, που πολεμούσαν εναντίον του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, η τουρκική κυβέρνηση δικαιολόγησε την αποχή της επικαλούμενη κυρίως την ανάγκη της να προστατεύσει τη ζωή 46 πολιτών της που είχαν απαχθεί τον περασμένο Ιούνιο από τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη του Ιράκ.
Οι όμηροι αυτοί απελευθερώθηκαν πριν από έξι ημέρες και η Τουρκία άλλαξε έκτοτε στάση.
Έτσι την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αεροπορικά πλήγματα του συνασπισμού και διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει «οποιασδήποτε μορφής υποστήριξη, περιλαμβανομένης στρατιωτικής και πολιτικής», στην προσπάθεια αυτή.
Πάντως καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη, ιδιαίτερα σχετικά με τη χρησιμοποίηση από τις δυνάμεις του συνασπισμού της τουρκικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ (νότια Τουρκία), εν αναμονή μιας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό που έχει προγραμματισθεί για τις 2 Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο Metropoll και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα έδειξε πως 52% των ερωτηθέντων είπαν πως θέλουν η Τουρκία να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Το ποσοστό τους ήταν ελαφρώς χαμηλότερο μεταξύ των οπαδών του κυβερνώντος AKP.
Ιδιαίτερα οι κούρδοι πολίτες της Τουρκίας θέλουν ο τουρκικός στρατός να συμμετάσχει στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που διεξάγει τις αεροπορικές επιδρομές.
Συνολικά 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως υποστηρίζουν τα διεθνή αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και περίπου 80% θεωρούν την οργάνωση αυτή τρομοκρατική.
Περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες πιστεύουν πως το Ισλαμικό Κράτος θα πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση μέσα στην Τουρκία. Ιδιαίτερα ανησυχούν για τέτοιες επιθέσεις οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Metropoll, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.876 ενηλίκων, 1,9% των Τούρκων λένε πως ξέρουν κάποιον που πήγε να πολεμήσει στη Συρία.
Ενώ μόλις λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν πως το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να στρατολογήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο αριθμός είναι μικρότερος μεταξύ των θρησκευόμενων ψηφοφόρων, περιλαμβανομένων των οπαδών του AKP.