Από την έναρξη της ανθρωπιστικής επιχείρησης Mare Nostrum, στις 17 του περασμένου Οκτωβρίου, έχασαν την ζωή τους 499 μετανάστες.
Παράλληλα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία παρουσίασε σήμερα ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, οι αγνοούμενοι από ναυάγια, νότια της Σικελίας, είναι 1.446.
Όπως ανέφερε ο Αλφάνο μιλώντας ενώπιον της ιταλικής βουλής «με την ανθρωπιστική αυτή επιχείρηση, μπόρεσαν να σωθούν οι ζωές ενενήντα ενός χιλιάδων ανθρώπων».
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών πρόσθεσε ότι «τους τελευταίους έντεκα μήνες συνελήφθησαν πάνω από πεντακόσιοι δουλέμποροι», αλλά θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η επιχείρηση Mare Nostrum δεν αρκεί για να αντιμετωπισθούν τα νέα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία, λόγω ιστορικών εξελίξεων έχουν λάβει, πλέον, δομική μορφή».
Ο Αντζελίνο Αλφάνο ανέφερε, τέλος, ότι «η Mare Nostrum πρόκειται να μειώσει, σταδιακά τις δράσεις της, αφού από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πλαισιωθεί από την ευρωπαϊκή αποστολή Frontex Plus».
Οι ιταλικές αρχές αναμένουν ότι στη χώρα θα φτάσουν φέτος τουλάχιστον 150.000 μετανάστες, αριθμός-ρεκόρ και τετραπλάσιος σε σχέση με το 2013, όπως δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, μία ημέρα αφού συμμετείχε σε μια σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Από την 1η Ιανουαρίου είχαμε περισσότερες από 130.000 αφίξεις», είπε ο Μαρίνο. «Οι αριθμοί αυξάνονται γοργά και (το υπουργείο) εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπεράσουμε τις 150.000 αφίξεις».
Εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η νέα επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, η οποία μέχρι τώρα ήταν γνωστή και ως Frontex Plus, θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα αποκαλείται Τρίτων.
Μετά τον πνιγμό 366 μεταναστών στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013 η Ιταλία ξεκίνησε την επιχείρηση Mare Nostrum, μια επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο η οποία θα συνεχιστεί παράλληλα με την Τρίτων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) εκτίμησε ότι από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2014 περισσότεροι από 2.200 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 3.000 «τις επόμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε νωρίτερα στο κοινοβούλιο ότι από την έναρξη της Mare Nostrum έχουν περισυλλεγεί στη θάλασσα 499 νεκροί μετανάστες, ενώ 1.446 παραμένουν αγνοούμενοι και περίπου 500 διακινητές έχουν συλληφθεί.
Λίγη ώρα πριν την ομιλία του Αλφάνο στη βουλή περίπου 1.500 μετανάστες έφτασαν στο Παλέρμο και τη Ρέτζιο Καλάμπρια με πλοία της Mare Nostrum.
Στο μεταξύ γερμανικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφιερώσει περισσότερα μέσα για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.
«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει τους θανάτους στα σύνορά της», κατήγγειλε ο επικεφαλής της οργάνωσης Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο.
«Τα σχέδια που είναι υπό συζήτηση (στις Βρυξέλλες) μας αφήνουν να φοβόμαστε για το χειρότερο: αντί να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, θα ενισχυθεί η εσωστρέφεια», είπε η Σέλμιν Κάλισκαν γενική γραμματέας της γερμανικής Διεθνούς Αμνηστίας.
Με την πολιτική αυτή η ΕΕ «αποδέχεται το γεγονός ότι η Μεσόγειος μετατρέπεται σε έναν ομαδικό τάφο», υπογράμμισε.