Τα αμερικανικά και αραβικά πλήγματα εναντίον στόχων του ΙΚ στη Συρία στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας είναι «μόνο η αρχή» μιας κοινής προσπάθειας να αποδυναμωθούν το Ισλαμικό Κράτος και άλλοι εξτρεμιστές, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο.

«Μπορώ να σας πως ότι τα χθεσινοβραδινά πλήγματα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο ναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επιθέσεις ήταν «πολύ επιτυχημένες» και θα συνεχιστούν, ενώ διευκρίνισε ότι τα περισσότερα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από αμερικανικά αεροσκάφη και όχι από αυτά των αραβικών κρατών.

Εξάλλου οι ΗΠΑ «εξόντωσαν» μέλη της ομάδας Χοράσαν, που αποτελείται από πρώην μέλη της αλ Κάιντα, η οποία βρισκόταν «στα τελευταία στάδια» της προετοιμασίας μιας επίθεσης εναντίον ενός στόχου στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον αντιστράτηγο Ουίλιαμ Μέιβιλ, επίσης εκπρόσωπο του Πενταγώνου, το παρακλάδι της αλ Κάιντα «βρισκόταν κοντά στην φάση εκτέλεσης μιας επίθεσης είτε στην Ευρώπη είτε στην πατρίδα μας».

Το Πεντάγωνο παρακολουθούσε την οργάνωση για «αρκετό καιρό» προτού αποφασίσει να εξαπολύσει τα αεροπορικά πλήγματα παράλληλα με τα πλήγματα εναντίον θέσεων του ΙΚ, όμως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επιτυχία τους, πρόσθεσε ο Μέιβιλ.

Νωρίτερα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι με τα χθεσινά αεροπορικά πλήγματα ελπίζει να εμπόδισε «την προετοιμασία επικείμενων επιθέσεων εναντίον αμερικανικών και δυτικών συμφερόντων από ένα δίκτυο που αποτελείται από βετεράνους που σκληραγωγήθηκαν από την αλ Κάιντα, ένα δίκτυο που συχνά αποκαλείται ομάδα Χοράσαν, το οποίο βρήκε καταφύγιο στη Συρία όπου μπορεί ήρεμα να προετοιμάσει επιθέσεις, να κατασκευάσει και να δοκιμάσει εκρηκτικούς μηχανισμούς και να στρατολογήσει Δυτικούς για να διεξαγάγουν επιθέσεις».

Στα πλήγματα στη Συρία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα αόρατα για τα ραντάρ βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22, είπε ο Μέιβιλ, ενώ ο Κίρμπι επεσήμανε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν περισσότερες από 160 βόμβες και πυραύλους, η πλειονότητα των οποίων ήταν όπλα ακριβείας.

Η Ουάσινγκτον δεν έχει προς το παρόν στοιχεία ότι από τα πλήγματα αυτά σκοτώθηκαν πολίτες, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, εκτίμησε σήμερα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και στη Σαουδική Αραβία θα «άξιζαν» να γίνουν πιο θερμές, σε μια συγκυρία που οι διαφορές μεταξύ των δύο κρατών της Μέσης Ανατολής μοιάζουν να αμβλύνονται.

«Οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία αξίζουν να είναι πιο θερμές», δήλωσε ο Ροχανί σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Οι θέσεις της Σαουδικής Αραβίας πλησιάζουν περισσότερο στις δικές μας», εκτίμησε ο ίδιος.

Ο Ροχανί αντέδρασε επιφυλακτικά στις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν καταδίκασε, αλλά ούτε ενέκρινε, την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αραβικές συμμαχικές χώρες.

«Οι βομβαρδισμοί πρέπει να υπόκεινται σε κάποιο νομικό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν σε κάποια τρίτη χώρα», είπε ο Ροχανί, μιλώντας μέσω μεταφραστή, και πρόσθεσε ότι χωρίς την εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή ρητό αίτημα από την κυβέρνηση της χώρας που πλήττεται, οι στρατιωτικές επεμβάσεις «δεν έχουν καμία νομική βάση».

Ο Ροχανί πρόσθεσε ότι δεν είναι προγραμματισμένο να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του ίδιου και του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.