Βαθιά μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης βρίσκονται τα απομεινάρια μιας τεράστιας μεσαιωνικής πόλης. Οι νέες αρχαιολογικές τεχνικές έφεραν στο φως ένα μυστικό που ήταν κρυμμένο αιώνες. Αποκαλύφθηκε ένα περίτεχνο δίκτυο ναών, λεωφόρων και πολύπλοκες κατασκευαστικές τεχνικές.
Όλα ξεκίνησαν το 1858, όταν ο Γάλλος εξερευνητής Henri Mouhot βρέθηκε από το Λονδίνο στη νότιο-ανατολική Ασία και πέρασε την επόμενη τριετία περιπλανώμενος και ανακαλύπτοντας την εξωτική ζούγκλα. Όλα όσα είδε θα είχαν ξεχαστεί αν η τεχνολογία δε βοηθούσε τις επόμενες γενιές. Ένα μέρος του έργου του, των όσων αντίκρισε στο ταξίδι του, δημοσιεύτηκε το 1863 και δύο χρόνια μετά απεβίωσε από πυρετό στο Λάος σε ηλικία 35 ετών.
Παρόλα αυτά η έρευνα του είχε καταφέρει να μαγνητίσει αρκετούς. Οι αναγνώστες άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη διαβάζοντας τις «ζωντανές» περιγραφές του για εκπληκτικούς ναούς μέσα στη ζούγκλα. «Ένας από τους ναούς, αφιερωμένος στον Σολομώντα και φιλοτεχνημένος από έναν αρχαίο Μικελάντζελο είναι ένα από τα πιο όμορφα κτίρια που έχω δει. Σπουδαιότερο από ότι έχει να μας δείξει η αρχαία Ελλάδα και η αρχαία Ρώμη», έγραψε.
Τα τελευταία χρόνια η Καμπότζη προσελκύει πολλούς επισκέπτες λόγω αυτών των κτισμάτων. Αυτών που βρίσκονται στην πόλη Άνγκορ, η οποία χτίστηκε το 1150 και παραμένει το μεγαλύτερο «συγκρότημα» στη Γη, καλύπτοντας μια έκταση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πόλη του Βατικανού. Τότε κατοικούταν από μοναχούς και χωρικούς. Το μυστικό της όμως δεν είχε αποκαλυφθεί ολόκληρο. Ένα μεγάλο μέρος της, από τα πιο όμορφα της, παρέμενε κρυμμένο δίχως να το έχουν καταλάβει οι αρχαιολόγοι.
Οι έρευνες άρχισαν ξανά φέτος από μια διεθνή ομάδα καθοδηγούμενη από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Δρ. Ντάμιαν Έβανς. Η χαμένη πόλη του Άνγκορ άρχισε να «επανεμφανίζεται» δρόμο το δρόμο. Χαρτογράφησαν μια έκταση 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κατάλαβαν ότι τα μυστικά της πόλης παρέμεναν ακόμη καλά κρυμμένα, παρότι μέχρι τότε οι ερευνητές νόμιζαν ότι είχαν αποκαλυφθεί. Η πολύ πυκνή βλάστηση και οι νάρκες που είχαν απομείνει στο έδαφος από τον εμφύλιο πόλεμο της Καμπότζης δεν είχαν επιτρέψει τις περαιτέρω έρευνες.
Η ομάδα του Δρ. Έβανς όμως χρησιμοποίησε το Lidar. Μια τεχνολογία εξελιγμένης και απομακρυσμένης τηλεπισκόπισης, η οποία αποκαλύπτει αρχαία μνημεία, ιδίως σε περιοχές με τροπική βλάστηση. Με ένα ελικόπτερο σκάναραν την περιοχή και η συσκευή Lidar απελευθέρωσε ένα εκατομμύριο δέσμες λέιζερ, καθώς διαπερνούσαν τα δέντρα και χτυπούσαν στο έδαφος στέλνοντας σήμα πίσω στη συσκευή και μετέπειτα εικόνα. Έτσι, οι επιστήμονες δημιούργησαν και την virtual εικόνα για το πώς ήταν και είναι η συγκεκριμένη πόλη που τώρα ήρθε στο φως.
Οι νέες ανακαλύψεις παρουσιάζουν ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο της πόλης Άνγκορ, της σπουδαιότερης μεσαιωνικής πόλης στον κόσμο, όπως την ονομάζουν. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που έρχονται πλέον στη δημοσιότητα, τον 12ο αιώνα αποτελούσε μια μητρόπολη με έκταση 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ήταν η πρώην πρωτεύουσα του Khmer, καλύπτοντας (σε έκταση, όπως λένε οι ειδικοί) όλη τη σημερινή Καμπότζη και ένα μέρος του Λάος και της Ταϊλάνδης. Το Lidar αποκάλυψε κρυμμένους ναούς και ένα πλέγμα λεωφόρων, φραγμάτων και τεχνητών λιμνών. Η χαμένη πόλη τώρα βρέθηκε όπως υποστηρίζουν πλέον οι επιστήμονες.
Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες…
Το Lidar αρχίζει να σαρώνει την περιοχή, την ώρα που οι ερευνητές πετούν από πάνω της με ελικόπτερο. Το λέιζερ διαπερνά τα δέντρα.
Το καντράν της συσκευής που χρησιμοποίησε η ομάδα του Δρ. Έβανς.
Οι εντυπωσιακές εικόνες που πρόσφερε το λέιζερ.
Μια αναπαράσταση του εδάφους (πάνω) και της έκτασης της πόλης σε μακέτα (κάτω).
Η εντυπωσιακή αποκάλυψη της Άνγκορ.