Το Ιράν εξέφρασε σήμερα τις αμφιβολίες του για «τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια» του διεθνούς συνασπισμού που οι ΗΠΑ επιθυμούν να οικοδομήσουν για να πολεμήσουν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, της ένοπλης σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης που επιχειρεί στο Ιράκ και στη Συρία.

«Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για τον λεγόμενο διεθνή συνασπισμό (εναντίον του Ισλαμικού Κράτους) που ανακοινώθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφχάμ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

«Υπάρχουν σοβαρές υποψίες για τη σοβαρότητα και την ειλικρίνειά του να καταπολεμήσει τα πραγματικά αίτια της τρομοκρατίας», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι θέλει να «καταστρέψει» την τζιχαντιστική οργάνωση.

Η Μαρζιέχ Αφχάμ κατηγόρησε ορισμένες χώρες του συνασπισμού, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι «παρείχαν οικονομική στήριξη» στους τζιχαντιστές στο Ιράκ και στη Συρία, ενώ «άλλοι ελπίζουν να φέρουν πολιτικές αλλαγές στο Ιράκ και στη Συρία προς όφελος των δικών τους συμφερόντων».

Το Ιράν κατηγορεί τις αραβικές χώρες του Κόλπου ότι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές. Οι ιρανοί αξιωματούχοι έχουν επαναλάβει πολλές φορές πως παρέχουν αρωγή και συμβουλές στην κυβέρνηση και στους Κούρδους του Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών, όπως κάνουν και με το συριακό καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.