Ο Michael Bloomberg, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης και ιδρυτής του ομώνυμου πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων, ξεκίνησε την καριέρα του από… τα χαμηλά.
Ο Bloomberg εργαζόταν ως υπάλληλος στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers και σε διάστημα περίπου 20 ετών κατάφερε να δημιουργήσει μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς τις υπηρεσίες της οποίας η Wall Street… «δε ζει».
Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι ο 15ος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με την καθαρή περιουσία του να φτάνει τα 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αφού υπηρέτησε την πόλη του και από το αξίωμα του δημάρχου, ο Bloomberg επέστρεψε στην εταιρεία που είχε ιδρύσει.
Διαβάστε παρακάτω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή του, όπως παρουσιάστηκαν σε σχετικό αφιέρωμα του Business Insider:
Ο Bloomberg μεγάλωσε σε ένα μεσοαστικό προάστιο της Βοστόνης.
Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1942 στο Medford της Μασαχουσέτης. Ο πατέρας του εργαζόταν επτά ημέρες την εβδομάδα ως λογιστής και μια γαλακτοκομική επιχείρηση.
Ο ειδικεύτηκε στον τομέα της ηλεκτρολογίας στο Johns Hopkins και πήρε MBA από το Χάρβαρντ.
Ο Bloomberg αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins το 1964 και στη συνέχεια φοίτησε στο Χάρβαρντ. Το 1966 -κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ- έκανε αίτηση για να μπει στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά απορρίφθηκε λόγω πλατυποδίας.
Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εργάζεται στην επενδυτική τράπεζα Salomon Brother.
Το 1966 προσελήφθη από την επενδυτική τράπεζα Salomon Brothers στη Νέα Υόρκη. Τα ετήσια εισοδήματά του ήταν τότε 9.000 δολάρια.
Το 1972 είχε γίνει συνέταιρος στην Salomon Brothers.
Εργαζόταν 12 ώρες την ημέρα, έξι μέρες την εβδομάδα. Τέσσερα χρόνια μετά είχε γίνει ομόρρυθμος εταίρος και κατείχε τη θέση του επικεφαλής διαπραγμάτευσης μετοχών και πωλήσεων.
Το 1976 παντρεύτηκε με την πρώτη του γυναίκα, Susan Brown.
Οι δυο τους απέκτησαν δύο παιδιά, την Emma και τη Georgina. Χώρισαν το 1993.
Το 1979 ο διευθύνοντας σύμβουλος της Salomon Brothers, John Gutfreund ζήτησε από τον Bloomberg να μεταφερθεί στον τομέα των συστημάτων πληροφορικής.
Αυτό θεωρήθηκε αρχικά ως υποβιβασμός. Αργότερα όμως ο Bloomberg δήλωσε ευγνώμων για την εμπειρία.
Στις 31 Ιουλίου του 1981 ανακοινώθηκε ότι η Salomon Brothers θα συγχωνευόταν με την εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία εμπορίας βασικών προϊόντων, Phibro Corporation.
Πολλοί από τους εταίρους έγιναν πλούσιοι από τη συγχώνευση. Στον Bloomberg προσφέρθηκαν 10 εκατ. δολάρια και μετατρέψιμα ομόλογα και του ζητήθηκε να αποχωρήσει από την εταιρεία.
Μετά την αποχώρησή του από τη Salomon Brothers, αποφάσισε να ξεκινήσει μια εταιρεία πληροφορικής.
Ο ίδιος ήθελε να φέρει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στους πωλητές και τους αγοραστές των χρηματοοικονομικών μέσων.
Επένδυσε 4 εκατ. δολάρια στην ανάπτυξη ενός υπολογιστικού συστήματος, που μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για τις αγορές ομολόγων.
Η εταιρεία του αρχικά λεγόταν Innovative Market Solutions και αποτελούνταν από τέσσερα ακόμη άτομα, τα οποία συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν και να προγραμματίσουν ένα τερματικό υπολογιστή, ο οποίος θα ενημέρωνε σχετικά με την αγορά ομολόγων.
Το 1982 η Merrill Lynch αγόρασε 22 τερματικά και επένδυσε 30 εκατ. δολάρια στην εταιρεία του Bloomberg.
Η Merrill Lynch αγόρασε το 30% της εταιρείας του Bloomberg.
Η εταιρεία του γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980.
Το 1986 η εταιρεία μετονομάστηκε από Innovative Market Systems σε Bloomberg L.P. ενώ τα κεντρικά γραφεία μεταφέρθηκαν στον αριθμό 499 στην Park Ave της Νέας Υόρκης.
Το 1987 ο Bloomberg πούλησε το τερματικό «νούμερο 5.000» και εγκαινίασε μια πλατφόρμα συστημάτων συναλλαγών.
Δύο χρόνια μετά αγόρασε ξανά το 1/3 του 30% της Merrill Lynch έναντι 200 εκατ. δολαρίων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 εγκαινίασε κι άλλα μέσα ενημέρωσης.
Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα: Bloomberg Business News, Bloomberg Radio, Bloomberg TV και Bloomberg Markets Magazine.
Η εταιρεία του έχει γραφεία σε όλο τον κόσμο και παρακολουθεί δεκάδες αγορές.
Στις μέρες μας η εταιρεία Bloomberg L.P. έχει πάνω από 310.000 συνδρομητές στις υπηρεσίες παροχής οικονομικών ειδήσεων και απασχολεί πάνω από 15.000 ανθρώπους στα γραφεία που συντηρεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2001 ο αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης με τους ρεπουμπλικάνους.
Όρισε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας του τον Lex Stanwick και ο ίδιος ορκίστηκε δήμαρχος τον Ιανουάριο του 2002, με ετήσιο μισθό… 1 δολάριο!
Επανεξελέγη στο αξίωμα του δημάρχου το 2005, ενώ δύο χρόνια μετά αποχώρησε από το ρεπουμπλικανικό κόμμα και αυτοανακηρύχθηκε πολιτικά ανεξάρτητος.
Ο μισθός του ως δήμαρχος ήταν 1 δολάριο το χρόνο, όμως η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 33,2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Bloomberg πιστεύεται ότι είναι ο πλουσιότερος Νεοϋορκέζος.
Έχει δωρίσει πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπίες.