Για κάποιους, ακόμα και η υποψία συμπτωμάτων κορονοϊού θα ήταν αρκετή για να τρέξουν να κάνουν τεστ και να δουν αν έχουν covid-19 ή όχι.
Αντίστοιχη ανησυχία μοιράζεται μόνο ένας στους πέντε Βρετανούς, σύμφωνα με έρευνα, που εντόπισε ότι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα τείνουν περισσότερο να μην τηρούν τους κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας.
Το 18% όσων συμμετείχε στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal δήλωσε ότι έκανε ή θα έκανε διαγνωστικό τεστ για κορονοϊό μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Το 42,5% απάντησε εξάλλου ότι θα συμμορφωνόταν πλήρως στους κανόνες καραντίνας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
«Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας» δήλωσε η Σούζαν Μίτσι μία από τις συντάκτριες της έρευνας καθηγήτρια ψυχολογίας των ασθενειών στο University College London μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. «Πιστεύω ότι, με δεδομένο ότι τα ημερήσια κρούσματα παραμένουν γύρω στις 4,000, είναι πραγματικά ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε προόδους».
Η Μίτσι επεσήμανε ότι οι ερωτηθέντες δήλωσαν στους ερευνητές ότι δεν τηρούν τα μέτρα καραντίνας διότι πρέπει να βγουν από το σπίτι τους για να προμηθευτούν τα απαραίτητα, να φροντίσουν κάποιον ή να πάνε στη δουλειά τους, συχνά εργασίες με χαμηλό ημερομίσθιο.
Η ίδια εξήγησε ότι αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Βιετνάμ, προσφέρουν οικονομική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσουν τους πολίτες να τηρήσουν τους κανόνες αυτοαπομόνωσης.
Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 53.880 ανθρώπων, κάποιοι από τους οποίους είχαν προσβληθεί από covid-19, από πέρυσι τον Μάρτιο ως τις 27 Ιανουαρίου 2021.
Θετική αποτίμηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης
Οι άνθρωποι στη Βρετανία βλέπουν πλέον θετικά το χειρισμό της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση και οι εταιρίες είναι επίσης περισσότερο αισιόδοξες, σύμφωνα με τρεις έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Η Kantar Public ανακοίνωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία υποστήριξαν την αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απ’ όσους ήταν επικριτικοί, για πρώτη φορά από το Μάιο του προηγούμενου χρόνου.
Η δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας για το μήνα Μάρτιο, έδειξε ότι ποσοστό 48% των συμμετεχόντων σκέφτονταν ότι η διαχείριση του ξεσπάσματος της COVID-19 από την κυβέρνηση ήταν πολύ ή αρκετά καλή, καταγράφοντας αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων από το Φεβρουάριο, με αυτούς που πιστεύουν ότι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας ήταν προβληματική να παραμένει στο 46%.
Η Βρετανία είχε το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη, αλλά προχώρησε πιο γρήγορα στη διανομή εμβολίων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Η δημοσκόπηση της Kantar έδειξε ότι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι καλύτερη σε 12 μήνες -32% σε σύγκριση με το 23% το Φεβρουάριο- ενώ το 1/3 των συμμετεχόντων δήλωσε πως η πανδημία έπληξε τα εισοδήματά τους, με το ποσοστό αυτό να είναι μειωμένο από το 35% το Φεβρουάριο και το 42% τον Ιανουάριο.
Τα εμπορικά επιμελητήρια στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι ποσοστό 55% των εταιριών-μελών τους, αναμένουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών κατά τους επόμενους 12 μήνες – καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό σε ένα έτος- παρά το γεγονός ότι οι άμεσες επιχειρηματικές συνθήκες είναι κατά πολύ υποδεέστερες από τα επίπεδά τους πριν από την πανδημία, καθώς η χώρα άρχισε το 2021 σε καθεστώς lockdown.
«Η καταγεγραμμένη βελτίωση στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη αφήνει να εννοηθεί ότι η αναμενόμενη συρρίκνωση του οικονομικού αποτελέσματος το πρώτο τρίμηνο θα είναι το ναδίρ για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2021», δήλωσε ο Σούρεν Θίρου επικεφαλής του οικονομικού τμήματος του BBC.
«Ωστόσο η οικονομική τρομοκρατία από την COVID-19 ίσως να σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι δραματικά ανισομερής μεταξύ διαφορετικών τομέων, περιοχών και ομάδων ανθρώπων».
Άλλη δημοσκόπηση μεταξύ εργοδοτών έδειξε κλίμα ενθουσιασμού μεταξύ των διευθυντών των επιχειρήσεων για την οικονομία, στο υψηλότερο επίπεδο μετά την εκλογή του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον το 2019. Η αύξηση του σχετικού ποσοστού ήταν μεγαλύτερη κατά εννέα μονάδες, στο +14.
Οι επενδύσεις, αλλά και οι προθέσεις προσλήψεων για τον επόμενο χρόνο αυξήθηκαν επίσης, σύμφωνα με το ινστιτούτο (Τhe Institute of Directors – IoD).
Στη δημοσκόπηση της Kantar έλαβαν μέρος 1.102 συμμετέχοντες, ενώ αυτή πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-29 Μαρτίου.
Η δημοσκόπηση του BBC βασίστηκε στις απαντήσεις που συλλέχθηκαν από 6.103 επιχειρήσεις, κατά το χρονικό διάστημα 15 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου.
Στη δημοσκόπηση του IOD έλαβαν μέρος 703 επιχειρήσεις, κατά την περίοδο 12-29 Μαρτίου.