Από τα συνολικά 520 παιδιά προσφύγων που ζουν στη Βουλγαρία, μόλις τα 96 θα πάνε σχολείο φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια κρατική Υπηρεσία Προσφύγων της βαλκανικής χώρας.
Τα υπόλοιπα 424 προσφυγόπουλα δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά το σχολικό έτος, παρά τις διαβεβαιώσεις των βουλγαρικών αρχών για άμεση επίλυση του προβλήματος, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Σεγκά» της Σόφιας.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον βουλγαρικό Ερυθρό Σταυρό, μόλις 50 παιδιά που τελούν υπό ανθρωπιστικό ή προσφυγικό καθεστώς πήγαν στο σχολείο πέρυσι εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.
Οι βουλγαρικές αρχές εξακολουθούν να εμμένουν σε μια θεσμική διάταξη που θα έπρεπε να είχε απαλειφθεί καθώς αναφέρεται σε άρθρα του νόμου για το άσυλο και τους πρόσφυγες, που έχουν ανακληθεί.
Η συγκεκριμένη θεσμική διάταξη αναφέρει ότι τα παιδιά αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μια σειρά μαθημάτων βουλγαρικής γλώσσας στην Κρατική Υπηρεσία Προσφύγων και να περάσουν εξετάσεις που διεξάγει η συγκεκριμένη Υπηρεσία προτού ενταχθούν στο βουλγαρικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ωστόσο, αυτού του είδους τα μαθήματα ξεκίνησαν μόλις πριν από μερικούς μήνες, με εθελοντές να διδάσκουν τα παιδιά στα προσφυικά κέντρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Σεγκά.
Βάσει της βουλγαρικής εκπαιδευτικής νομοθεσίας, προκειμένου να μπορέσει ένα παιδί που έρχεται από ξένη χώρα να ξεκινήσει να πηγαίνει σχολείο, χρειάζεται τουλάχιστον έξι έγγραφα από το προηγούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο οποίο φοιτούσε. Όλα, μάλιστα, θα πρέπει να είναι μεταφρασμένα και επικυρωμένα.
Στην περίπτωση των προσφύγων, αυτό το σενάριο είναι μάλλον ουτοπικό καθώς πολλά από τα σχολεία στις χώρες προέλευσης είτε έχουν πάψει να υπάρχουν είτε πλέον δεν λειτουργούν ή ακόμη είναι πολύ δύσκολο να έρθει κάποιος σε επαφή μαζί τους, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που οι αρμόδιοι ζητούν φιλοδωρήματα προκειμένου να εκδώσουν τα απαραίτητα χαρτιά.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Βουλγαρίας (υπό τους Σοσιαλιστές) είχε αναδείξει το πρόβλημα προς το τέλος της θητείας της. Ωστόσο, οι αλλαγές που είχαν καταθέσει στο νόμο για το άσυλο και τους πρόσφυγες πέρασαν μόνο σε πρώτη ανάγνωση.
Βάσει των προτεινόμενων αλλαγών, τα παιδιά προσφύγων μπορούν να ξεκινήσουν το σχολείο μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης προστασίας, χωρίς να δώσουν εξετάσεις και χωρίς να υποβάλουν έγγραφα από το προηγούμενο σχολείο τους και, εφόσον χρειαστεί, θα οργανώνονται επιπλέον μαθήματα γλώσσας ειδικά γι’ αυτά.
Ωστόσο, η παραίτηση της κυβέρνησης και η μετέπειτα διάλυση του κοινοβουλίου έχει μπλοκάρει την υιοθέτηση των αλλαγών αυτών προκειμένου να καταστούν νόμος του κράτους.