Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας του Λονδίνου για τη διάλυση συγκέντρωσης στη μνήμη της Σάρα Έβεραρντ, της οποίας η απαγωγή και η δολοφονία προκάλεσε έντονα συναισθήματα στη Βρετανία, ήταν «αιτιολογημένη», συμπεραίνει σήμερα έκθεση που δόθηκε εντολή να συνταχθεί έπειτα από την επέμβαση αυτή της αστυνομίας που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αναφέρει το ΑΠΕ.
Οργή προκλήθηκε στα μέσα Μαρτίου από τις εικόνες νεαρών γυναικών που ακινητοποιούνταν βίαια από αστυνομικούς οι οποίοι τους περνούσαν χειροπέδες κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στη μνήμη της Έβεραρντ, η οποία έγινε παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Οι εικόνες αυτές ενέτειναν την συγκίνηση που προκάλεσε ο θάνατος της 33χρονης, η οποία εξαφανίστηκε στις 3 Μαρτίου αφού είχε φύγει πεζή από διαμέρισμα φίλων της στο Κλάπαμ, στο νότιο τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας, και βρέθηκε νεκρή σε δάσος του Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία.
Κατηγορίες για την απαγωγή και το φόνο της απαγγέλθηκαν σε έναν 48χρονο αστυνομικό.
Η έρευνα που διεξήχθη από την HMICFRS, την υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις της τάξης έδρασαν «με τον αρμόζοντα τρόπο» και ότι η απόφασή τους να διαλύσουν την συγκέντρωση ήταν «αιτιολογημένη» καθώς οι κίνδυνοι διάδοσης της COVID-19 ήταν «υπερβολικά μεγάλοι για να αγνοηθούν».
Η υπηρεσία αυτή έκρινε επίσης ότι οι δυνάμεις της τάξης έπρεπε να αντιμετωπίσουν «σοβαρές προκλήσεις» και ότι οι επικρίσεις που δέχθηκαν ήταν «αδικαιολόγητες και δείχνουν έλλειψη σεβασμού σε δημόσιους λειτουργούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια περίπλοκη κατάσταση».
«Δεν είδαμε τίποτε που να υποδηλώνει ότι οι αστυνομικοί έδρασαν διαφορετικά κι όχι με έναν μετρημένο και αναλογικό τρόπο», επισημαίνεται στην έκθεση.
Ο θάνατος της Σάρα Έβεραρντ προκάλεσε έντονο συναίσθημα και απελευθέρωσε το λόγο γυναικών, οι οποίες μοιράστηκαν κατά εκατοντάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμπειρίες παρενόχλησης και απειλών από άνδρες.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι η διάλυση της αγρυπνίας που έγινε στη μνήμη της Έβεραρντ οδήγησε σε «πολύ ενοχλητικές σκηνές», αλλά προσέφερε την υποστήριξή του στην επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ, εν μέσω αιτημάτων για την παραίτησή της.