Ο Τόμας Τζέφερσον, τρίτος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν μια εξαιρετική προσωπικότητα. Παρά τις λανθασμένες αποφάσεις και πολιτικές του, ήταν ένας από τους βασικούς πρωτοπόρους της πρώην αμερικανικής δημοκρατίας και ίσως ο πιο σημαντικός στοχαστής της. Γνωστός ως ο κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας ήταν επίσης αρχιτέκτονας, επιστήμονας, φιλόσοφος, συγγραφέας, και πολλά άλλα.

Αυτό που συχνά χάνεται στην ιστορία, ωστόσο, σύμφωνα με το thevintagenews.com, είναι το γεγονός ότι ο Τζέφερσον ήταν ένας λαμπρός πολιτικός -αν και κάπως εκκεντρικός και σιωπηλός στις προσωπικές του υποθέσεις, οι οποίες αρκετές φορές μπλεκόντουσαν και με τις δημόσιες. Όπως τη φορά που υποδέχθηκε τον πρέσβη της Βρετανίας με τον πιο «υποτιμητικό» τρόπο.

Η έντονη δυσαρέσκεια που του προκαλούσαν γενικότερα οι Βρετανοί ήταν γνωστή τοις πάσι, καθώς δεν του άρεσε ούτε η Αγγλία, αλλά και ούτε η μορφή της κυβέρνησής της. Γενικότερα, ο Τζέφερσον ήταν αντίθετος με όλο αυτό που υπερασπίζονταν οι βρετανικές άρχουσες τάξεις: έναν βασιλιά, μια κληρονομική αριστοκρατία και τον κανόνα της πλειοψηφίας των μειονοτήτων έναντι της πλειοψηφίας των φτωχών.

Κάτι που έγινε άμεσα αντιληπτό και από την υποδοχή που επεφύλαξε το 1803 στον Άντριου Μέρι, έναν πλούσιο έμπορο κρασιού και διπλωμάτη, που στάλθηκε ως εκπρόσωπος της Βρετανίας στην Ουάσινγκτον. Για να δείξει, λοιπόν, τη δυσαρέσκειά του απέναντι στο Μέρι και τους Βρετανούς, ο Τζέφερσον όχι μόνο εμφανίστηκε αρκετά αργότερα στην προκαθορισμένη τους συνάντηση, αλλά υποδέχθηκε τον εκπρόσωπο της Βρετανίας φορώντας τις πιτζάμες, τη ρόμπα και τις παντόφλες του!

Σαν να μην ήταν αρκετές οι πιτζάμες, ο Τζέφερσον προσκάλεσε αργότερα το Μέρι και την σύζυγό του στον Λευκό Οίκο για ένα επίσημο δείπνο -φαινομενικά προς τιμήν του. Σχεδόν αμέσως, ο Πρέσβης Μέρι συνειδητοποίησε ότι η «τιμή» ήταν το τελευταίο πράγμα που αφορούσε αυτό το δείπνο -τουλάχιστον στο μυαλό του, γιατί προσκλήθηκε επίσης ο Γάλλος πρέσβης. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία ήταν σε πόλεμο.