«Φωτιές» άναψε ένας Τούρκος εισαγγελέας, ο οποίος προσέφυγε χθες (17/03) στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του, ζητώντας να απαγορευτεί το σημαντικότερο φιλοκουρδικό κόμμα (HDP), το οποίο κατηγορεί για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.
Η είδηση αυτή φάνηκε πως χαροποίησε ιδιαίτερα τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που τις τελευταίες εβδομάδες είχε ηγηθεί των εκκλήσεων για την απαγόρευση του HDP.
Όμως, γενικά στη γηραιά ήπειρο το κλίμα ήταν διαφορετικό. Η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πέιτσινοβιτς Μπούριτς, τάσσεται κατά της απαγόρευσης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.
«Η τυχόν απαγόρευση του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) είναι εξαιρετικά προβληματική. Υπάρχουν διάφορες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και κατά της Τουρκίας, οι οποίες θεωρούν την απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος ως παραβίαση των κανόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέντευξή της η οποία θα δημοσιευτεί ολόκληρη στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt» και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) έχει αποφασίσει στο παρελθόν -στις έξι από τις επτά υποθέσεις απαγορεύσεως κομμάτων- κατά της Τουρκίας και έχει καταδικάσει τις απαγορεύσεις κομμάτων ως παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», σημειώνει η εν λόγω εφημερίδα.
«Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η απαγόρευση ενός πολιτικού κόμματος δεν μπορεί να τεκμηριωθεί από το απλό γεγονός ότι αυτό το κόμμα προσπαθεί να συζητήσει δημόσια για την κατάσταση ενός μέρους του πληθυσμού. Η κριτική του τρόπου με το οποίο μια κυβέρνηση εφαρμόζει αντιτρομοκρατικά μέτρα δεν μπορεί να αποτελέσει επίσης λόγο απαγόρευσης ενός κόμματος της αντιπολίτευσης» τόνισε η επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας.
Η ίδια πρόσθεσε: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει υπογραμμίσει ρητά τον θεμελιώδη ρόλο που διαδραματίζουν τα κόμματα στη δημοκρατία και θεωρεί τη διάλυση ή την απαγόρευση ενός κόμματος ως ένα ακραίο μέτρο που δικαιολογείται μόνο ως έσχατη λύση σε πολύ εξαιρετικές περιστάσεις. Σε αυτές τις “εξαιρετικές περιστάσεις” περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, η άμεση σύνδεση ενός πολιτικού κόμματος και των εγκληματικών δραστηριοτήτων μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία έχει προηγουμένως αποδειχθεί από ανεξάρτητο δικαστήριο».
Αύριο το απόγευμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Σαρλ Μισελ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συζητήσουν σε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κατάσταση των σχέσεών τους.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει έδρα το Στρασβούργο και 47 μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και της Ρωσίας. Το κύριο μέλημά του είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.