Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε σήμερα Τρίτη (16/3) κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Κρίσεων νέα περιοριστικά μέτρα για να ανακόψει την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, χωρίς ωστόσο να ακολουθεί τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων που ήθελαν αυστηρότερο lockdown.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως ανέφερε η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς, από αύριο το πρωί και μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα εκτός από τα τροφίμων και τα φαρμακεία. Κανονικά επίσης θα λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες όπως και οι τράπεζες.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν συμβιβασμό μεταξύ εκείνων που πρότειναν τα ιατρικά μέλη της Επιτροπής, και της οικονομικής πραγματικότητας, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η πρωθυπουργός της Σερβίας. «Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε πολλούς παράγοντες όπως: η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας, η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας των πολιτών και η λειτουργία της οικονομίας και η διατήρηση των θέσεων εργασίας» ανέφερε η Άνα Μπρνάμπιτς.
Η εισήγηση των επιδημιολόγων ήταν να επιβληθεί αυστηρό lockdown διάρκειας 14 ημερών με γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Δραματική αύξηση των ασθενών με κορονοϊό
Στην Σερβία καθημερινά επιβεβαιώνονται περίπου 5.000 νέα κρούσματα ενώ σημειώνεται δραματική αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, αλλά και των διασωληνομένων. Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σοβαρά. Στο Βελιγράδι η πληρότητα στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό έφτασε το 98% και οι ασθενείς άρχισαν να μεταφέρονται σε επαρχιακές πόλεις.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής δημόσιας υγείας Βελιγραδίου επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον δήλωσε στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας ότι διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά του βρετανικού τύπου του ιού. «Ξεκινά πλέον η κυριαρχία του βρετανικού στελέχους. Αυτό δεν είναι μόνο συνέπεια της μη συμμόρφωσης με τα μέτρα περιορισμού, αλλά και της παρουσίας μιας επιθετικής παραλλαγής του ιού που πλήττει νεότερες ηλικίες» ανέφερε ο επιδημιολόγος Πρέντραγκ Κον. Εκτίμησε ότι τα νέα μέτρα είναι πολύ χαλαρά και δεν θα φέρουν κάποια θετικά αποτελέσματα στην επιδημιολογική κατάσταση.
Στο μεταξύ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Πρόβλημα παρουσιάζεται στην δυτική Σερβία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σαντζάκ όπου κυριαρχεί το μουσουλμανικό στοιχείο στον πληθυσμό και όπου εμβολιάστηκε μόνο το 5,6% των κατοίκων. Το ποσοστό των εμβολιασθέντων σε επίπεδο Σερβίας ανέρχεται σε 20%. Τις τελευταίες ημέρες κινητά συνεργεία επισκέπτονται χωριά της δυτικής Σερβίας και εμβολιάζουν τους κατοίκους που το επιθυμούν. Σε εννέα επαρχιακές πόλεις, όπου το ενδιαφέρον των κατοίκων για εμβολιασμό είναι μειωμένο, καταργήθηκε η αρχή προτεραιότητας και όλοι μπορούν να εμβολιαστούν χωρίς προηγουμένως να έχουν καταθέσει ηλεκτρονικά σχετική αίτηση.
Στην Σερβία έχουν πραγματοποιηθεί 2.040.000 εμβολιασμοί ενώ 710.00 πολίτες έλαβαν και την δεύτερη δόση.