Έπειτα από δέκα χρόνια πολέμου, τα παιδιά στη Συρία βιώνουν μια τραγωδία με βαριά σκιά εκείνων που χάθηκα σε αυτή τη δεκαετία, αλλά και με ζοφερές εικόνες για το μέλλον.
Ξεριζωμένα από τον τόπο τους και θύματα διακρίσεων, εκτοπισμένα στο εσωτερικό της εμπόλεμης χώρας ή πρόσφυγες στο εξωτερικό, τα παιδιά της Συρίας δεν βλέπουν κανένα πιθανό μέλλον στην χώρα τους, όπως υπογραμμίζει σήμερα σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.
«Ο πόλεμος αυτός των δέκα ετών έχει στερήσει από τους νέους της χώρας την παιδική τους ηλικία» σημειώνει ο Τζέρεμι Στόνερ, διευθυντής της Save the Children για τη Μέση Ανατολή, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο πόλεμος στη Συρία, που άρχισε τον Μάρτιο του 2011 με την καταστολή από τις συριακές αρχές ειρηνικών διαδηλώσεων, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 387.000 ανθρώπων και έχει αναγκάσει εκατομμύρια ανθρώπους να διαφύγουν, είτε να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας είτε να φύγουν πρόσφυγες στο εξωτερικό.
«Η παρατεταμένη σύγκρουση προκάλεσε φόβο και απαισιοδοξία σχετικά με την ικανότητα των παιδιών να φτιάξουν τη ζωή τους σε μια χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο» προσθέτει ο Τζέρεμι Στόνερ.
Η Save the Children πήρε μεταξύ του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου συνεντεύξεις από περισσότερα από 1.900 παιδιά και τους ανθρώπους που τα φροντίζουν στη Συρία, αλλά και στο εξωτερικό.
Κατά μέσον όρο, το 86% των παιδιών προσφύγων που ρωτήθηκαν στην Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ολλανδία είπε ότι «δεν θέλει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του», σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση με αφορμή την επέτειο 10 ετών από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία.
«Δεν θέλω να επιστρέψω να ζήσω στη Συρία. Ούτε θέλω επίσης να μείνω στον Λίβανο» είπε η Νάντα, πρόσφυγας από την Συρία που ζει στον βόρειο Λίβανο. «Όπου κι αν πάω, όταν πάμε στο σχολείο, μας κακομεταχειρίζονται και μας λένε ότι δεν μας θέλουνε» πρόσθεσε.
Στην ίδια τη Συρία, ένα εκτοπισμένο παιδί στα τρία προτιμά να ζήσει σε μια άλλη χώρα, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση. Όπως η Λάρα, ένα κοριτσάκι 7 ετών, το οποίο ζει σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας.
«Έπειτα από δέκα χρόνια, το μέλλον μας έχει σημαδευτεί τελείως από τον πόλεμο» λέει. «Θα μου άρεσε να ζω σε οποιαδήποτε χώρα εκτός από τη Συρία. Σε κάποιο μέρος, όπου υπάρχει ασφάλεια, όπου υπάρχουν σχολεία και παιχνίδια» προσθέτει.
Περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια παιδιά της χώρας, είτε βρίσκονται εντός της Συρίας είτε στο εξωτερικό, εξαρτώνται από διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου το 60% των παιδιών στη Συρία δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα και περισσότερα από τα μισά δεν πηγαίνουν σχολείο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Από τα 5,6 εκατομμύρια παιδιά προσφύγων, περισσότερα από ένα εκατομμύριο έχουν γεννηθεί στην εξορία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.