Πολιτικός σχηματισμός αποτελούμενος από τα μεγαλύτερα σιιτικά κόμματα του Ιράκ είναι έτοιμος να ορίσει νέο εντολοδόχο πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ο Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι, αντιπρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου, σήμερα, αμφισβητώντας ευθέως τον Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος ανθίσταται πεισματικά στις πιέσεις να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση μίας τρίτης πρωθυπουργικής θητείας, πιέσεις που προέρχονται τόσο από τις δυτικές χώρες, όσο και από το σιιτικό πολιτικό στρατόπεδο, αλλά και από μέλη της θρησκευτικής ηγεσίας της σιιτικής κοινότητας.
Η ανακοίνωση του Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι μέσω του Twitter έρχεται μετά την ασυνήθη ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας σε στρατηγικές περιοχές της Βαγδάτης που έγινε αντιληπτή τη νύκτα, λίγη ώρα αφού ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι γνωστοποίησε την απόφασή του να προσφύγει κατά του προέδρου της χώρας τον οποίο κατηγορεί ότι παραβίασε το Σύνταγμα.
Ο Χαϊντέρ Αλ-Αμπάντι θεωρείται πιθανός διάδοχος του Μάλικι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2006 και επικρίνεται για τον αυταρχικό τρόπο άσκησης της εξουσίας και για την περιθωριοποίηση της σουνιτικής κοινότητας του Ιράκ, που οδήγησε στον κατακερματισμό της ιρακινής κοινωνίας. Κατηγορείται για την υπερσυγκέντρωση των εξουσιών και την περιθωριοποίηση των σουνιτών, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Τού επιρρίπτεται επίσης η ευθύνη για την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του ιρακινού στρατού κατά την πρώτη φάση της προέλασης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
«Υπάρχει ισχυρή παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, της αστυνομίας και του στρατού, κυρίως γύρω από την «πράσινη ζώνη», περιοχή όπου είναι συγκεντρωμένες οι έδρες των πολιτικών και κρατικών θεσμών του Ιράκ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας.
Η ανάπτυξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας ξεκίνησε 90 λεπτά μετά την ανακοίνωση που έκανε στην ιρακινή τηλεόραση ο Νούρι αλ-Μάλικι γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να προσφύγει κατά του προέδρου Φουάντ Μασούμ.
Αυτά τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικού χαρακτήρα και μοιάζουν με τα μέτρα που λαμβάνουμε σε περίπτωση επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο αξιωματικός.
«Σήμερα, θα καταθέσω μήνυση στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατά του προέδρου», ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι, κατηγορώντας τον πρόεδρο της χώρας ότι παραβίασε δύο φορές το Σύνταγμα μη επιδίδοντάς του την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Νούρι αλ-Μάλικι αντιστέκεται εδώ και μήνες στις φωνές των σουνιτών, των Κούρδων, πολλών σιιτών και επιφανών προσωπικοτήτων της θρησκευτικής ηγεσίας της σιιτικής κοινότητας όπως ο μεγάλος αγιατολάχ Αλι Σιστάνι, που τον πιέζουν να παραιτηθεί για να αφήσει την πρωθυπουργία σε μία λιγότερο πολωτική προσωπικότητα.
Ηχηρή προειδοποίηση Κέρι
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι ο σχηματισμός ιρακινής κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα και κάλεσε τον Νούρι αλ-Μάλικι να μην κλιμακώσει περαιτέρω την πολιτική ένταση.
«Η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης είναι κρίσιμης σημασίας για τη σταθερότητα και την ηρεμία στο Ιράκ και ελπίζουμε ότι ο κ.Μάλικι δεν θα πυροδοτήσει την ένταση. Όλοι οι Ιρανικοί πρέπει να γνωρίζουν ένα πράγμα: ότι δεν θα υπάρξει διεθνής υποστήριξη για οτιδήποτε αποτελεί παρεκτροπή από την ισχύουσα νόμιμη συνταγματική διαδικασία»
Στις πρόσφατες δηλώσεις με τις οποίες έθεσε το πλαίσιο της αμερικανικής αεροπορικής εκστρατείας στο Ιράκ, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ιράκ, εάν η ιρακινή πολιτική τάξη είναι σε θέση να σχηματίσει ενωτική, ευρείας συμμετοχής και αποδοχής κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τους σουνίτες τζιχαντιστές που απειλούν την ύπαρξή του.
Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη μεταβολής της ατμόσφαιρας, ώστε τα εκατομμύρια των σουνιτών που ζουν στις περιοχές αυτές να αισθανθούν ενταγμένοι στο ιρακινό κράτος και να αποκτήσουν σύνδεση με μία ιρακινή κυβέρνηση η οποία θα εξυπηρετεί και τα δικά τους συμφέροντα.
Ακριβέστερα, ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για την ανάγκη σχηματισμού μίας κυβέρνησης «η οποία θα χαίρει της εμπιστοσύνης του ιρακινού λαού και του ιρακινού στρατού». «Εν μέρει, αυτό που κάνουμε σήμερα είναι να τούς διαφυλάττουμε ένα περιθώριο για να κατορθώσουν να φέρουν εις πέρας αυτο το αναγκαίο έργο», εξήγησε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στους ιρακινούς πολιτικούς θεσμούς που παραμένουν σε παράλυση, χωρίς τη δυνατότητα να ξεπεράσουν τις εσωτερικές τους διαμάχες περισσότερο από τρεις μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στα τέλη του Απριλίου.
«Το σημαντικότερο χρονοδιάγραμμα για μένα είναι αυτό που θα επιτρέψει στην ιρακινή κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη συγκρότησή της, διότι χωρίς ιρακινή κυβέρνηση, είναι πολύ δύσκολο για τους Ιρακινούς να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, που πραγματοποίησε χθες επίσκεψη-αστραπή στο Ιράκ, απηύθυνε έκκληση απευθύνοντας στη Βαγδάτη για ενότητα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Το Ιράκ έχει ανάγκη από μία ευρείας συμμετοχής και αποδοχής κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την απειλή του Ισλαμικού Κράτους. «Το Ιράκ χρειάζεται μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας ευρείας συμμετοχής και όλοι οι Ιρακινοί πρέπει να αισθανθούν ότι εκπροσωπούνται από την κυβέρνηση αυτή και όλοι οι Ιρακινοί πρέπει να αισθανθούν ότι εκπροσωπούνται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.