Η άνοδος των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας σε όλη την υφήλιο, ενέπνευσε μια Πολωνέζα μαθήτρια γυμνασίου να δημιουργήσει ένα ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα καλλυντικών, για να προσφέρει βοήθεια στα θύματα. Η ιδέα της κέρδισε το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, αναφέρει το BBC.
Όλα ξεκίνησαν όταν η Κριστίνα Πάτσκο έμαθε για την αύξηση των περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και για μια γαλλική πρωτοβουλία, όπου οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στα φαρμακεία και να καταγγείλουν κακοποίηση, χρησιμοποιώντας λέξεις «κλειδιά».
Έτσι τον περασμένο Απρίλιο, η 17χρονη δημιούργησε το ψεύτικο ηλεκτρονικό κατάστημα «Camomiles and Pansies» [Χαμομήλια και Πανσέδες]. Με τον τρόπο αυτό, το θύμα μπορεί να αποκρύψει το αίτημα για βοήθεια από τον άνθρωπο που το κακοποιεί, προσποιούμενο ότι ψωνίζει στο Διαδίκτυο.
Για παράδειγμα, εάν ζητήσει να αγοράσει μια κρέμα, αντί για έναν πωλητή ή μια πωλήτρια, του απαντά ένας ψυχολόγος κάνοντας του ερωτήσεις σχετικά με τα δερματικά του προβλήματα. Εάν ένα άτομο παραγγείλει καλλυντικά και αφήσει μια διεύθυνση, αυτό σημαίνει ότι ζητά από τις Αρχές να επισκεφθούν το σπίτι του.
Η Kριστίνα ήρθε σε επαφή με το Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών, μια πολωνική ΜΚΟ η οποία της παρείχε ψυχολόγους και δικηγόρους που συνεργάζονται με τον ιστότοπο. Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στον «αέρα» του Διαδικτύου, περισσότερες από 310 γυναίκες έχουν επικοινωνήσει με τον ιστότοπο. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νεαρά, κάτω των 40 ετών ενώ έχουν κάνει «καταγγελίες» και περίπου 34-40 άνδρες.
Σύμφωνα με την έφηβη, οι περισσότερες νεαρές γυναίκες προτιμούν να γράψουν στο Facebook από το να τηλεφωνήσουν. Οι περισσότεροι από τους άνδρες που επικοινωνούν με τον ιστότοπο είναι έφηβοι.
Η πρόεδρος του Κέντρου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, Ούρσουλα Νοβακόσφκα, είπε ότι «εντυπωσιάστηκε πολύ» από το έργο της νεαρής Πολωνής. Αν και τα επίσημα στοιχεία της πολωνικής αστυνομίας δεν δείχνουν αύξηση στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι κλήσεις στην τηλεφωνική γραμμή του οργανισμού της κατά τους πρώτους μήνες των περιοριστικών μέτρων αυξήθηκαν κατά περίπου 50% σε σύγκριση με το 2019.
Τον Ιούλιο, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ζόμπρο, επικρίθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας του, όταν είπε ότι η Πολωνία πρέπει να αρχίσει να προετοιμάζεται να αποσυρθεί από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, επειδή η «ιδεολογική» φύση της απειλούσε το παραδοσιακό οικογενειακό μοντέλο. Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι ζήτησε στη συνέχεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας να αποφασίσει για το ζήτημα. Τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε νομικές τροποποιήσεις επιτρέποντας στην αστυνομία να απομακρύνει τους κακοποιητές από το σπίτι.
«Αυτό που έχω παρατηρήσει τα τελευταία 15 χρόνια είναι ότι οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ως οικογενειακές συγκρούσεις και όχι ως έγκλημα. Νομίζω ότι το σύστημα συμβάλλει πολύ σε αυτό επειδή δεν είναι αποτελεσματικό αλλά πολύ γραφειοκρατικό», εξηγεί η Nοβακόφσκα στο BBC.
Είπε επίσης ότι υπάρχουν περίπου 70.000 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας ετησίως στην Πολωνία, εκ των οποίων μόνο μεταξύ 13-14.000 αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα.