Σε διάστημα πέντε μηνών, ο αριθμός των περιοχών του Χαλεπιού που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων και τις οποίες βομβαρδίζει η συριακή Πολεμική Αεροπορία με βαρέλια με εκρηκτικά έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκρινε την αδράνεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας, δύο χωρών συμμάχων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, μπροστά στους αεροπορικούς αυτούς βομβαρδισμούς που έχουν προκαλέσει από τον Φεβρουάριο τον θάνατο 1.655 ανθρώπων στο Χαλέπι.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να συζητήσει στη διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης την εφαρμογή μιας απόφασης που έλαβε στις 22 Φεβρουαρίου, η οποία ζητεί μεταξύ άλλων τον τερματισμό της χρήσης αδιακρίτως βαρελιών με εκρηκτικά και άλλων όπλων στις κατοικημένες περιοχές.
«Οι μαρτυρίες, η ανάλυση δορυφορικών εικόνων και οι φωτογραφικές αποδείξεις που έλαβε το HRW δείχνουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν, ουσιαστικά αυξάνουν τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.
Η ΜΚΟ επισημαίνει ότι «113 ημέρες πριν την απόφαση, το HRW είχε εντοπίσει τουλάχιστον 380 περιοχές που είχαν υποστεί ζημιές στις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ένοπλες ομάδες» των εξεγερμένων.
Τις πρώτες 140 ημέρες μετά την απόφαση, το HRW εντόπισε περισσότερες από 650 περιοχές που είχαν γίνει στόχος πληγμάτων στους τομείς των εξεγερμένων στο Χαλέπι», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα η οργάνωση καταδίκασε τους σύρους εξεγερμένους για τις επιθέσεις τους «χωρίς διακρίσεις», είτε με επιθέσεις αυτοκτονίες με παγιδευμένα αυτοκίνητα είτε με επιθέσεις με όλμους σε περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση της Συρίας.
«Τα βαρέλια με εκρηκτικά, οι επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και οι εκτοξεύσεις οβίδων σκοτώνουν χιλιάδες Σύρους ποιο τίμημα θα πρέπει να πληρώσουν ακόμη μέχρις ότου η Ρωσία και η Κίνα επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εφαρμόσει» την απόφασή του;, διερωτήθηκε το HRW.