Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είναι η επιλογή του Φρανσουά Ολάντ για τη θέση Ευρωπαίου Επιτρόπου, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Όπως διαρρέεται, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ήδη την απόφασή του στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ η επίσημη επιστολή της υποψηφιότητας θα σταλεί στις 31 Ιουλίου, ώστε να επιτρέψει στον Γιουνκέρ να αναθέσει τα χαρτοφυλάκια και να παρουσιάσει την ομάδα του στους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 30 Αυγούστου.
Ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ήθελε μια αντιπροεδρία και τη θέση του Επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές Υποθέσεις και το ευρώ.
Το πεδίο δράσης του χαρτοφυλακίου που θα ανατεθεί στον Μοσκοβισί τελεί υπό συζήτηση, λόγω των επιφυλάξεων που διατύπωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην ιδέα να ανατεθεί στη Γαλλία η ευθύνη για την επιβολή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.
«Δεν θα είναι ένα δώρο για τον Μοσκοβισί, γιατί η αξιοπιστία και η αμεροληψία του θα αμφισβητούνται συνεχώς», δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Η ιδέα δημιουργίας ενός χαρτοφυλακίου ειδικά για την οικονομική ανάκαμψη μέσω των επενδύσεων συζητείται με τον Γιουνκέρ.
Η θέση αυτή θα συνάδει με την αποστολή για «τη συμβολή των ευρωπαϊκών πολιτικών στην ανάπτυξη και στην απασχόληση» που ανατέθηκε στον Μοσκοβισί από τον πρόεδρο Ολάντ. Ωστόσο οι Γάλλοι θέλουν να γνωρίζουν ακριβώς τους όρους και τους πόρους από τους οποίους θα μπορεί να επωφεληθεί αυτή η νέα θέση, πριν παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους για το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων, υπογράμμισε η ίδια πηγή.
Η απόφαση του Φρανσουά Ολάντ τερματίζει φήμες εβδομάδων. Αίτηση υποψηφιότητας είχαν υποβάλει διάφορες πολιτικές προσωπικότητες, όπως η πρώην υπουργός Ελιζαμπέτ Γκιγκού, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης και η ευρωβουλευτής Περβάνς Μπερές.
Ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα του Γιουνκέρ που προσπαθεί να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες να προτείνουν υποψηφίους για τη συγκρότηση της ομάδας του. Μια μόνο γυναίκα έχει διοριστεί επί του παρόντος από τη διοίκηση του: η Τσέχα Βέρα Γιούροβα, φιλελεύθερη, υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης.
Απομένουν έξι ακόμη χώρες που δεν έχουν ορίσει επίσημα τους υποψηφίους τους: η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ρουμανία.