Ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού βιώνει αυτό το διάστημα η αφρικανική ήπειρος. Μάλιστα, πριν από λίγες ώρες ξεπέρασε το όριο των 100.000 θανάτων από την αρχή της πανδημίας, αλλά ο απολογισμός για τη φτωχή αυτή περιοχή του πλανήτη, των 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, είναι αναμφίβολα πολύ υψηλότερος.
Οι 54 χώρες της περιοχής καταγράφουν συνολικά 100.000 θανάτους (σε 3.793.660 καταγεγραμμένα κρούσματα), σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η περιοχή που είχε σχετικά γλυτώσει από την πανδημία, είναι η τελευταία -εκτός από την Ωκεανία- που φθάνει σε αυτό το όριο, το οποίο ξεπέρασε η Ευρώπη τον Απρίλιο.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά βασίζονται αποκλειστικά στους απολογισμούς που ανακοινώνουν καθημερινά οι Υγειονομικές Αρχές κάθε χώρας και αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μέρος του πραγματικού συνόλου των μολύνσεων.
Η πλέον πληγείσα επισήμως αφρικανική χώρα, η Νότια Αφρική, η οποία πραγματοποίησε γρήγορα μεγάλη εκστρατεία διενέργειας διαγνωστικών τεστ, μετρά πλέον 1,5 εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού και σχεδόν 48.500 θανάτους από την πανδημία.
«Τα κρούσματα σαφώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα λόγω της ανεπαρκούς πρόσβασης στις δομές υγείας και γιατί τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα δεν δηλώνονται όλα», επιβεβαιώνει στο AFP ο Μπάρι Σουμπ, ιολόγος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.
Μικρές διαγνωστικές ικανότητες, έλλειψη μέσων, ένα σημαντικό μέρος του αφρικανικού πληθυσμού περνά απαρατήρητο.
«Πολλές χώρες έχουν κυρίως τεστ PCR, στις πρωτεύουσες. Και όσο περισσότερο απομακρύνεται κανείς από τα αστικά κέντρα, τόσο λιγότερα τεστ υπάρχουν», εξηγεί ο επιδημιολόγος Εμανουέλ Μπαρόν, της μκο Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) που δραστηριοποιείται στην Αφρική.
Και αυτή η ασθένεια μπορεί να περάσει «απαρατήρητη» υπενθυμίζει, με ασυμπτωματικά κρούσματα ή συμπτώματα που συγχέονται εύκολα με άλλα.
Επί του παρόντος η Νότια Αφρική, όπου σχεδόν το σύνολο των τελευταίων κρουσμάτων αποδίδονται σε ένα πολύ πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του ιού και το οποίο εξαπλώθηκε ευρύτατα, συγκεντρώνει σχεδόν το ήμισυ των θανάτων και των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί στην ήπειρο. Οι άλλες αφρικανικές χώρες με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες λόγω της επιδημίας είναι η Αίγυπτος (10.150 θάνατοι σε 175.677 κρούσματα) και το Μαρόκο (8.524 θάνατοι σε 480.056 κρούσματα).
Σε σχέση με τον πληθυσμό, η Νότια Αφρική που άρχισε πολύ πρόσφατα να χορηγεί τα πρώτα της εμβόλια, είναι η περισσότερο πληγείσα χώρα με 82 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, μπροστά από την Τυνησία (65 θανάτους) και το Εσουατίνι, παλαιότερα γνωστό ως Σουαζιλάνδη (55).
Παγκοσμίως, η Covid-19 έχει μολύνει περισσότερα από 109 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 2,4 εκατομμυρίων από τότε που ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019.