Τους 100.000 πλησίασε σήμερα ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό στην Αφρική, που είναι μεν ένα μικρό μέρος μόνο αυτών που έχουν καταγραφεί σε άλλες ηπείρους, όμως αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς καθώς δεύτερο κύμα κρουσμάτων πλημμυρίζει τα νοσοκομεία.
Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στην αφρικανική ήπειρο, στους 99.800, είναι σαφώς λιγότεροι συγκρινόμενοι με τον αριθμό των θανάτων στη Βόρεια Αμερική που έχει καταγράψει πάνω από μισό εκατομμύριο και την Ευρώπη, που πλησιάζει τις 900.000, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Ωστόσο, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, οι θάνατοι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Αφρική, κυρίως στο νότιο τμήμα της και ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική, την οικονομική δύναμη της ηπείρου, στην οποία αντιστοιχούν περίπου οι μισοί από τους νεκρούς.
Η Νότια Αφρική υπέστη σφοδρό πλήγμα από το δεύτερο κύμα που προκλήθηκε από ένα πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος το οποίο οδήγησε στον κορεσμό τους θαλάμους των νοσοκομείων.
«Ο αυξημένος αριθμός (κρουσμάτων) έχει οδηγήσει σε πολλά σοβαρά περιστατικά και κάποιες από τις χώρες δυσκολεύονται πολύ να τα βγάλουν πέρα», δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Μιχίγκο, συντονιστής του προγράμματος ανοσοποίησης στο γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική.
«Έχουμε δει κάποιες χώρες να φθάνουν στα όριά τους σε ό,τι αφορά την παροχή οξυγόνου, το οποίο έχει πραγματικά αρνητικό αντίκτυπο στη διαχείριση σοβαρών κρουσμάτων».
Ο Μιχίγκο δήλωσε ότι η αύξηση των θανάτων είναι εντονότερη σε χώρες που βρίσκονται κοντά στη Νότια Αφρική, όπως η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, αυξάνοντας την πιθανότητα το παραλλαγμένο στέλεχος 501Y.V2 που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική στα τέλη του περασμένου έτους να έχει εξαπλωθεί σε όλη το νότιο κομμάτι της ηπείρου -αν και χρειάζονται περισσότερες αλληλουχίες γονιδιώματος για να αποδειχθεί αυτό.
Η διεθνής οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ζήτησε αυτό τον μήνα να διανεμηθούν επειγόντως εμβόλια στις νότιες περιοχές της Αφρικής προκειμένου να αντισταθμιστεί η εξάπλωση του νέου παραλλαγμένου στελέχους καθώς οι περισσότερες αφρικανικές χώρες υστερούν σε σχέση με τα πλουσιότερα κράτη της Δύσης σε ό,τι αφορά τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού.
Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, το ποσοστό θνητότητας κρουσμάτων στην Αφρική είναι τώρα γύρω στο 2,6%, υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο του 2,3% και οριακά πάνω από το 2,4% μετά το πρώτο κύμα των κρουσμάτων –το οποίο εκείνη την περίοδο ήταν καλύτερο σε σχέση με άλλες ηπείρους.
Ειδικοί προειδοποιούν να μην δίδεται υπερβολική σημασία στα στοιχεία –ο πραγματικός απολογισμός μπορεί να είναι υψηλότερος ή χαμηλότερος. Για παράδειγμα, οι υπερβάλλοντες θάνατοι –οι θάνατοι που θεωρούνται πέραν και πάνω του κανονικού ποσοστού– κατά τη διάρκεια της πανδημίας ξεπέρασαν τους 137.000, σχεδόν τρεις φορές τον επίσημο αριθμό θανάτων λόγω της COVID-19.
Και πάλι όμως, τα χαμηλά ποσοστά διενέργειας τεστ στην Αφρική μπορεί να διογκώσουν το πραγματικό ποσοστό θνητότητας (CFR), δήλωσε η καθηγήτρια Φρανσίσκα Μουτάπι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Ακόμα και αν αναγνωρίζονται αυτοί οι περιορισμοί, οι αφρικανικές χώρες φαίνεται να παλεύουν με την COVID-19 περισσότερο απ’ ό,τι τον τελευταίο χρόνο.
«Μετράμε όλους τους θανάτους στην ήπειρο; Όχι…αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στην ήπειρο γνωρίζουν κάποιον που πέθανε λόγω της COVID κατά το δεύτερο κύμα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ο Τζον Νκενγκασόνγκ, επικεφαλής του αφρικανικού CDC. «Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη εξαιτίας των εύθραυστων συστημάτων υγείας».