Αποδείξεις πως η πριγκίπισσα Λατίφα, μια από τις κόρες του ηγεμόνα του Ντουμπάι είναι ακόμα ζωντανή ζητά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η Βρετανία.
Το BBC δημοσίευσε ένα βίντεο που προκαλεί «ιδιαίτερο προβληματισμό», στο οποίο η ίδια εμφανίζεται να λέει ότι κρατείται παρά τη θέλησή της σε μια οχυρωμένη βίλα.
«Δεδομένων αυτών που μόλις έχουμε δει, νομίζω ότι ο κόσμος σε ανθρώπινο απλά επίπεδο θέλει να δει ότι είναι ζωντανή και καλά», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News ερωτηθείς εάν τάσσεται υπέρ του να δοθούν αποδείξεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι η πριγκίπισσα Λατίφα είναι ζωντανή.
Η Βρετανία είναι ανήσυχη αναφορικά με το βίντεο αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη θα ασχοληθούν με το θέμα, δήλωσε ο Ράαμπ στο BBC.
Το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του Ντουμπάι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων παρέπεμψε τα όποια ερωτήματα για το βίντεο στη δικηγορική εταιρία του ηγέτη του Ντουμπάι σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, που δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για κάποιο σχόλιο.
Στο βίντεο, που δημοσιεύθηκε από το BBC στην εκπομπή Panorama, η 35χρονη Λατίφα δήλωσε: «Είμαι όμηρος και αυτή η έπαυλη έχει μετατραπεί σε φυλακή».
Είπε ότι μαγνητοσκοπούσε το βίντεο σε μια τουαλέτα της βίλας, τον μοναδικό χώρο όπου μπορεί να βρεθεί μόνη της και να κλειδώσει την πόρτα, προσθέτοντας: «Όλα τα παράθυρα είναι σφραγισμένα, δεν μπορώ να ανοίξω κανένα παράθυρο». Το Reuters δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο.
«Προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και μπορεί να δει κανείς μια νέα γυναίκα σε βαθιά δυστυχία», δήλωσε ο Ράαμπ.
Η σεΐχα Λατίφα μπιν Μοχάμεντ αλ-Μακτούμ βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής το 2018, όταν οργάνωση υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων δημοσιοποίησε ένα βίντεο που είχε μαγνητοσκοπήσει η ίδια και στο οποίο περιέγραφε την απόπειρά της να δραπετεύσει από το Ντουμπάι.
Τον περασμένο Μάρτιο, δικαστής σε δικαστήριο του Λονδίνο είπε ότι δέχεται ως αποδεδειγμένους μια σειρά ισχυρισμούς από την πριγκίπισσα Χάγια, πρώην σύζυγο του σεΐχη Μοχάμεντ, συμπεριλαμβανομένου του ότι ο σεΐχης διέταξε την απαγωγή της Λατίφα. Οι δικηγόροι του σεΐχη απέρριψαν τους ισχυρισμούς.
Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το βίντεο, ο Ράαμπ δήλωσε: «Δεν μου είναι σαφές ότι υπάρχουν αποδείξεις για να το στηρίξουν αυτό».