Γυναίκες από τον Λίβανο κάθονται και περιμένουν να μάθουν για τον εντοπισμό των 110 επιβαινόντων και των έξι μελών του πληρώματος της πτήσης AH 5017 της Air Algerie, με το αεροπλάνο να έχει συντριβεί στην περιοχή Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο. Εκεί που βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους και περιμένουν να εντοπιστούν και τα θύματα της μοιραίας πτήσης, με τις πρώτες φωτογραφίες τους να δίνονται στη δημοσιότητα.
Το ίδιο περιμένουν και οι υπόλοιποι συγγενείς των επιβαινόντων. Για τις γυναίκες, που φαίνονται και στο βίντεο να κλαίνε από την αγωνία τους και από τη θλίψη τους, είναι ένα παιχνίδι νεύρων. Ιδίως όταν δείχνουν τις φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων, που επέβαιναν στη μοιραία πτήση, οι οποίες είναι και οι πρώτες που δίνονται στη δημοσιότητα. Την ίδια ώρα, ο Ζιλμπέρ Ντιεντέρ, στρατηγός της Μπουρκίνα Φάσο έκανε λόγο για εικόνες φρίκης που αντίκρισαν οι ομάδες έρευνας: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες για την τύχη των επιβατών, αλλά οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά» και πρόσθεσε: «Βρήκαν ανθρώπινα μέλη και τα συντρίμμια του αεροπλάνου ήταν εντελώς καμένα και διασκορπισμένα» δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press.
Αν και αρχικά, από τους 110 επιβάτες θεωρείτο πως περίπου οι 20 ήταν Λιβανέζοι, τελικά, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία στο μοιραίο αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη Μπουρκίνα Φάσο με προορισμό το Αλγέρι, επέβαιναν οκτώ άτομα με καταγωγή από τον Λίβανο.
Το πεντάχρονο κοριτσάκι που εικονίζεται στην φωτογραφία είναι μία από τους επιβαίνοντες.
«Δεν ξέρουμε τίποτα ακόμα, απλά ακούσαμε από τις ειδήσεις ότι το αεροπλάνο εξαφανίστηκε… Δεν ξέρουμε», δήλωσε με δάκρυα στα μάτια λίγα λεπτά μετά την είδηση πως το σήμα του αεροσκάφους είχε χαθεί, η κουνιάδα της επιβάτιδος Randa Daher, Amina Daher. Η τελευταία περίμενε με αγωνία να μάθει τις εξελίξεις για το αεροσκάφος της Air Algerie. Σε αυτό επέβαιναν η νύφη της και η εγγονή της.
Σε διπλανό χωριό, ο Radwan Khalil, συγγενής του Λιβανέζου επιβάτη Najwa Zayat δήλωσε στο πρακτορείο: «Ο αδερφός του αγνοούμενου ετοιμάζεται να πάει στο Μάλι όσο το δυνατόν συντομότερα».
Ο πατέρας Manji Hasan και τα παιδιά του (πάνω) που επιβιβάστηκαν στη μοιραία πτήση AH 5017 του αεροσκάφους που συνετρίβη σε ερημική περιοχή του Βόρειου Μάλι.
Περιφρούρηση της περιοχής που βρέθηκαν τα συντρίμμια
Στο μεταξύ, ένα γαλλικό στρατιωτικό απόσπασμα εστάλη για να περιφρουρήσει την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algérie -που εξαφανίστηκε με 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, μεταξύ τους πενήντα Γάλλοι- στο βόρειο τμήμα του Μαλί και να συγκεντρώσει τις πρώτες πληροφορίες, όπως ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η γαλλική προεδρία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θα προεδρεύσει σήμερα νέου συμβουλίου κρίσης στο οποίο θα μετάσχουν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και οι υπουργοί Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (Άμυνας), Μπερνάρ Καζνέβ (Εσωτερικών) και Φρεντερίκ Κουβιγιέ (Μεταφορών).
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι «κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο», σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, που επιβεβαιώνει πληροφορία των αρχών της Μπουρκίνα Φάσο. Ύστερα από αντικρουόμενες πληροφορίες για το ακριβές μέρος της συντριβής, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσε χθες ότι το αεροσκάφος συνετρίβη κοντά στα σύνορα της Μπουρκίνα Φάσο και του Μαλί.
«Μόλις βρήκαμε το αλγερινό αεροπλάνο. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν 50 χλμ. βόρεια των συνόρων της Μπουρκίνα Φάσο», στην περιοχή Γκόσι του Μαλί, δήλωσε ο στρατηγός Ζιλμπέρ Ντιεντιερέ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου. Η πόλη Γκόσι βρίσκεται περί τα 100 χλμ. νοτιο-δυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου Μαλί.
«Το αεροσκάφος αναγνωρίστηκε παρότι είχε διαλυθεί” διευκρίνισε η γαλλική προεδρία. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «διαβεβαιώνει τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων για την αλληλεγγύη του”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο γάλλος πρόεδρος αποφάσισε να «μείνει στο Παρίσι όσο χρόνο χρειαστεί» αναβάλλοντας επ’ αόριστον το προγραμματισμένο ταξίδι του από σήμερα έως την Κυριακή στη Ρεϊνιόν, τη Μαγιότ και τις Κομόρες. «Όλα δείχνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη», ανακοίνωσε χθες ο Φρανσουά Ολάντ προσθέτοντας ότι το ισπανικό πλήρωμα ενημέρωσε ότι αλλάζει πορεία «λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών καιρικών συνθηκών». «Ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τα αίτια αυτού που συνέβη», είχε υπογραμμίσει ο Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία κινητοποίησε όλα τα “στρατιωτικά της μέσα” στο Μαλί για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.
Ατύχημα ή επίθεση, «δεν μπορούμε, δεν πρέπει να αποκλείουμε καμιά υπόθεση πριν συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.
Στο Μαλί, παρά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση που είναι ακόμη σε εξέλιξη, η κατάσταση παραμένει ασταθής στο βορρά, τον οποίο είχαν καταλάβει για μήνες το 2012 ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών. Δύο Mirage 2000 του γαλλικού στρατού, που έχουν τη βάση τους στο Τσαντ, συμμετείχαν στην έρευνα για το αεροσκάφος, ένα MacDonnell Douglas MD-83 που είχε ναυλώσει η ισπανική εταιρία Swiftair, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι.
Η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και ο Νίγηρας μετείχαν στις έρευνες σε μια τεράστια περιοχή γύρω από το Γκάο. Σύμφωνα με την Air Αlgerie, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ουαγκαντούγκου, με περισσότερους από 110 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, με προορισμό το Αλγέρι τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ πενήντα λεπτά μετά την απογείωσή του.
Κατά την αναχώρησή του, το αεροσκάφος μετέφερε ρε κυρίως 50 Γάλλους (51 σύμφωνα με τον Λοράν Φαμπιούς), μεταξύ των οποίων μια επταμελής οικογένεια: οι γονείς, τέσσερα παιδιά και ένα ανίψι. Υπήρχαν επίσης 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, έξι Αλγερινοί, οι έξι Ισπανοί του πληρώματος, πέντε Καναδοί (μεταξύ τους τέσσερα μέλη μιας οικογένειας) τέσσερις Γερμανοί και δύο Λουξεμβούργιοι.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης ένας Βέλγος, ένας Καμερουνέζος, ένας Αιγύπτιος, ένας πολίτης του Μαλί, ένας Νιγηριανός, ένας Ρουμάνος, ένας Ελβετός, ένας Ουκρανός, ενώ διεξάγονται έρευνες για ακόμη τρεις άνθρωποι «οι εθνικότητες των οποίων ερευνώνται».
Διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι στο αεροσκάφος επέβαινε η Μαριέλα Κάστρο, κόρη του κουβανού προέδρου Ραούλ Κάστρο, ο οποίος κατήγγειλε στην Αβάνα «ένα σόου των μέσων ενημέρωσης» γύρω από μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία. Σύμφωνα με πηγή των Αλγερινών Αερογραμμών, το αεροσκάφος «δεν ήταν μακριά από αλγερινά σύνορα όταν το πλήρωμα ζήτησε να εκτρέψει την πορεία του λόγω της κακής ορατότητας και για να αποφευχθεί σύγκρουση με άλλο αεροσκάφος που πραγματοποιεί την πτήση Αλγέρι-Μπαμακό. Το σήμα χάθηκε μετά την αλλαγή πορείας»
.
Κέντρα αντιμετώπισης κρίσης τέθηκαν σε ετοιμότητα στην Αλγερία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και τη Γαλλία.
Σε γαλλικά αεροδρόμια όπου οι επιβάτες αναμένονταν μετά τη στάση του αεροσκάφους τους στο Αλγέρι, συγγενείς έψαχναν σαστισμένοι, περίμεναν να μάθουν κάτι παραπάνω μετά την ανακοίνωση της εξαφάνισης του αεροσκάφους από τα μέσα ενημέρωσης.