Η ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα επιτυχημένων ζωγράφων, συγγραφέων, ηθοποιών, μουσικών και άλλων σπουδαίων προσωπικοτήτων που από το ζενίθ της καριέρας τους και μετά από μια λαμπρή πορεία στο χώρο τους κατέληξαν μόνοι και αβοήθητοι, πεθαίνοντας εντελώς απένταροι ή σχετικά φτωχοί.
Τα διάφορα πάθη τους -από τον αλκοολισμό και την εμμονή στα ναρκωτικά-, η κακοδιαχείριση των οικονομικών τους αλλά και ο εξεζητημένος τρόπος ζωής κάποιων εξ αυτών από τους λόγους που τους οδήγησαν από το ζενίθ στο ναδίρ, «προσφέροντάς» τους έναν ατιμωτικό θάνατο, κόντρα στην προσφορά τους στον κόσμο.
Βίνσεντ βαν Γκογκ
Είναι ευρέως γνωστό ότι ο Βίνσεντ βαν Γκογκ πέθανε απένταρος, με κομμένα αυτιά και μετά από αυτοχειρία. Τρεις λεπτομέρειες, ωστόσο, που αμφισβητούνται από τους ιστορικούς. Ναι, ο Βίνσεντ πέθανε χωρίς χρήματα στο όνομά του, αλλά σύμφωνα με τους ιθύνοντες στο Μουσείο Βαν Γκογκ, όπως αποκαλύπτεται στις επιστολές του Βίνσεντ προς τον αδερφό του Θόο -το μοναδικό μέσο οικονομικής υποστήριξή του- «είχε μεγάλο περιθώριο ελιγμών κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως καλλιτέχνης. Αν δεν ήταν αυτό το αδιάκοπο πάθος του για την ζωγραφική (που δεν ήταν καθόλου φθηνή) καθώς και για τον ακριβό καπνό, τα ποτά και τις συχνές επισκέψεις του στα πορνεία, τότε θα ήταν εντάξει».
Όσο για το αυτί, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα γιατί το έκανε, πόσο πραγματικά έκοψε ή σε ποιον έδωσε το αυτί του. Και η διάσημη αυτοκτονία του μπορεί να ήταν στην πραγματικότητα μια τυχαία ανθρωποκτονία, σύμφωνα με μια θεωρία κάποιων βιογράφων το 2011.
Μπέλα Λουγκόζι
Ο ουγγρικής καταγωγής ηθοποιός που έγινε γνωστός και έμεινε στην ιστορία για την φανταστική ερμηνεία του στο ρόλο του Δράκουλα το 1931, ήταν ένας από τους σούπερ σταρ της δεκαετίας του ’30 στις ταινίες τρόμου. Όλα αυτά πριν εθιστεί απελπιστικά στη μορφίνη, τη μεθαδόνη και το ποτό. Όταν πέθανε το 1956, ο πρώην «βασιλιάς» του τρόμου στον τραπεζικό του λογαριασμό είχε μόλις 1.900 δολάρια.
Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του Λουγκόζι πήγε στο ουίσκι, καθώς κατά την διάρκεια των τελευταίων του χρόνων έπινε σχεδόν ένα μπουκάλι καθημερινά. Μάλιστα ένας υπάλληλος κάβας από την οποία ο Λουγκόζι προμηθευόταν τα ποτά του είχε αποκαλύψει ότι παρέδιδε στο σπίτι του ηθοποιού περίπου 5- 6 φιάλες την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον βιογράφο Arthur Lennig «η μόνη κληρονομιά του ήταν η φήμη του».
Φραντς Σούμπερτ
Όταν ο Αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ πέθανε από σύφιλη μόλις στα 31 του το 1828, λέγεται ότι η περιουσία του εκτιμήθηκε σε περίπου 12 δολάρια (περίπου 325 δολάρια σήμερα). Ένας φίλος του δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το θάνατό του ότι «ο πόθος του για την ευχαρίστηση έσυρε την ψυχή του μέχρι την ηθική υποβάθμιση». Ο Σούμπερτ, δυστυχώς, δεν βρήκε ποτέ ουσιαστική επιτυχία με τις συνθέσεις του και έπρεπε να παραδίδει μαθήματα μουσικής προκειμένου να επιβιώσει.
Τζούντι Γκάρλαντ
Τη στιγμή του θανάτου της το 1969 που προκλήθηκε μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών στην ηλικία των 47 ετών, η ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ χρωστούσε στους πάντες, ανάμεσά τους και το κράτος με το χρέος της να αγγίζει τα πολλές χιλιάδες δολάρια. Παρά το κέρδος των σχεδόν 55.000 δολαρίων την εβδομάδα όταν η καριέρα της βρισκόταν στο ζενίθ της, η έλλειψη επιχειρηματικής αίσθησης, οι διάφοροι εθισμοί που είχε καθώς και ο πολυτελής τρόπος ζωής της Γκάρλαντ σήμαιναν ότι δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τους λογαριασμούς τους. Σύμφωνα με το ranker.com το χρέος της όταν έφυγε από την ζωή άγγιζε τα 4 εκατομμύρια δολάρια.
Όσκαρ Oυάιλντ
Ο διάσημος Ουαλός ποιητής, δραματουργός, μυθιστοριογράφος και κριτικός Όσκαρ πέθανε «δίπλα στην πένα» από εγκεφαλική μηνιγγίτιδα σε ένα σκοτεινό ξενοδοχείο στο Παρίσι το 1900 σε ηλικία 46 ετών. Ακριβώς το πόσο φτωχός ήταν εκείνη την περίοδο είναι δύσκολο να το πει κανείς. Ωστόσο, σε μια βιογραφία του 1905 αναφέρεται ότι πέθανε σε συνθήκες «συγκριτικής φτώχειας», κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα δεν ήταν εντελώς άπορος. Ο Oυάιλντ κατάφερε να αφήσει περίπου 250 λίρες (περίπου 30.000 δολάρια σήμερα) στα παιδιά του, ένα μικρό σχετικά ποσό, αν λάβει κανείς υπόψη το πόσο επιτυχημένος ήταν πριν από την περίφημη καταδίκη του για ομοφυλοφιλία και σοδομισμό.