Μια νέα αμφιλεγόμενη στρατηγική με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 εφαρμόζει το Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ των μέτρων που προκαλούν αίσθηση είναι η επιβολή lockdowns σε ολόκληρες γειτονιές χωρίς προειδοποίηση. Οι Αρχές μπορούν να μπαίνουν στα σπίτια και να απομακρύνουν με τη βία τους κατοίκους αν δεν συμφωνήσουν να κάνουν τεστ κατά του κορονοϊού.
Η νέα στρατηγική προκαλεί άγχος στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ και τα τοπικά ΜΜΕ δημοσιεύουν οδηγίες για τα σπίτια που μπορεί να έχουν σειρά, όπως γράφει ο Guardian.
Τις τελευταίες 10 ημέρες, αστυνομικοί πραγματοποιούν ελέγχους στο πλαίσιο μιας τεχνικής lockdown που μοιάζει με… ενέδρα, αναγκάζοντας τους πάντες να κάνουν τεστ για την Covid-19 ή να αναγκαστούν να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 645 δολαρίων. Οι εικόνες από την επιχείρηση αστυνομικών που καταφτάνουν σε έναν δρόμο, αποκλείουν την περιοχή γρήγορα και οι περαστικοί ανοίγουν δρόμο για να περάσουν έχουν γίνει viral.
Η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη στρατηγική της και σκοπεύει να συνεχίζει να την εφαρμόζει, παρά τις επικρίσεις ότι προκαλεί άγχος και συναγερμό, την ώρα που τα αποτελέσματα δεν είναι τόσο σημαντικά. Οι Αρχές φέρεται να έχουν εντοπίσει λίγα κρούσματα ενώ έχουν γίνει περισσότερα από 10.000 τεστ.
Το Χονγκ Κονγκ έχει αποφύγει τα μεγάλα lockdowns και έχει εφαρμόσει περιορισμούς για να περιορίσει αποτελεσματικά τα κύματα μολύνσεων. Το τελευταίο ξέσπασμα αποτελεί το τέταρτο σημαντικό στη χώρα και ενώ ο καθημερινός αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται τώρα, τα στοχευμένα lockdowns σε κτίρια αυξάνονται.
Τα lockdowns διαρκούν μόλις μία ή δύο ημέρες και οι κάτοικοι πρέπει να κατέβουν κάτω σε προσωρινούς χώρους για τεστ. Η ικανότητα της χώρας να διεξάγει τεστ είναι μεγάλη, από 10.000 την ημέρα πέρυσι σε 100.000 την ημέρα σήμερα.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου βρίσκονται τα παλιότερα κτίρια, συχνά με πολλούς κατοίκους. Στη στρατηγική περιλαμβάνονται και τα καταστήματα στα κτίρια και οι εργαζόμενοι και οι πελάτες που βρίσκονται την ώρα της… ενέδρας μέσα σε αυτά.
Η τακτική του lockdown – ενέδρα διχάζει. Κάποιοι υποστηρίζει πως προκαλεί χαμό χωρίς λόγο, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τους προσφέρει μια επιβεβαίωση ότι δεν βρέθηκαν νέα κρούσματα.
Ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων που έχει εντοπιστεί έχει προκαλέσει ερωτήματα για τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας. Στην πρώτη επιχείρηση, σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της χερσονήσου Κοουλούν, εντοπίστηκαν 13 μολύνσεις σε 7.000 τεστ. Στα τελευταία τεστ σε 2.000 ανθρώπους βρέθηκαν 0 κρούσματα.
Οι Αρχές κάνουν λόγο για «καλά νέα» διότι «αυτό σημαίνει ότι η περιοχή έχει μηδέν μολύνσεις». Ωστόσο, ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Ο καθηγητής James Trauer, του πανεπιστημίου Monash εξέφρασε στον Guardian τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα της αμφιλεγόμενης στρατηγικής.