Οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και η προοπτική μιας νέας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, είναι στο επίκεντρο των σχολίων του διεθνούς τύπου.
«Πρώτα η νίκη και μετά η ειρήνη» είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung που υπενθυμίζει την πάγια τακτική που ακολουθείται σε κάθε κλιμάκωση της κρίσης στην Εγγύς Ανατολή. «Κατά κανόνα οι εξάρσεις βίας στην περιοχή της Γάζας ακολουθούν ένα κυνικό πρότυπο. Διεξάγονται μάχες μέχρι ενός συγκεκριμένου βαθμού καταστροφής και κόπωσης. Στη συνέχεια ακολουθεί η κατάπαυση του πυρός, μια περίοδος επούλωσης των πληγών και μια περίοδος ανάπαυσης μέχρι τον επόμενο πόλεμο», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, καταλήγοντας στα εξής συμπεράσματα αναφορικά με τις επόμενες διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες και τις προοπτικές ειρήνευσης: «Η συνταγή έχει ως εξής: Δεν πρόκειται να υπάρξει ηρεμία χωρίς ασφάλεια για το Ισραήλ. Και δεν πρόκειται να υπάρξει ασφάλεια για το Ισραήλ χωρίς βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη Λωρίδα της Γάζας. Από το συμπέρασμα αυτό μπορεί να προκύψει ένα πακέτο, το οποίο πέραν της ασθμαίνουσας συμφωνίας εκεχειρίας του 2012 θα δίνει κίνητρα για μια μακροπρόθεσμη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Ένα πακέτο το οποίο θα δίνει και στις δύο πλευρές τη δυνατότητα να αισθανθούν νικητές», καταλήγει η Süddeutsche Zeitung, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Η Χαμάς χρησιμοποιεί την ισχύ της για να καταπολεμά το Ισραήλ
H Neue Osnabrücker Zeitung δεν διακρίνει πολλά περιθώρια για μια βιώσιμη λύση του μεσανατολικού. «Φυσικά και καταδίκασαν τη βία η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Κατά τα άλλα, ο Αραβικός Σύνδεσμος αλλά και ο ΟΗΕ αντιμετωπίζουν αμήχανα την σύγκρουση, χωρίς το παραμικρό σχέδιο για την υπέρβασή της. Προοπτικές για μια βιώσιμη λύση δεν υπάρχουν. Ούτε το Ισραήλ αλλά ούτε και η Χαμάς ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο. Η Χαμάς δεν την θέλει, καθώς μια βιώσιμη λύση θα της αφαιρούσε το δικαίωμα ύπαρξης, με δεδομένο ότι αυτοκαθορίζεται με την απόρριψη του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Ισραήλ θα υποχρεωνόταν στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης με τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψει την απαράδεκτη κατοχή της Δυτικής Όχθης και να σταματήσει την εποικιστική πολιτική. Κάτι τέτοιο δεν θέλει ούτε να συζητήσει η δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ. Υπό την έννοια αυτή, στην παρούσα φάση θα συνιστούσε επιτυχία ακόμη και εάν τα όπλα σιγούσαν», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
Από μια διαφορετική οπτική γωνία αντιμετωπίζει τις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή η δανέζικη εφημερίδα Jyllands Posten που επισημαίνει: «Παρακολουθώντας ποιά μειονότητα στη Μέση Ανατολή επιδιώκει ανεξαρτησία, διαπιστώνει κανείς ότι οι Κούρδοι έχουν ξεπεράσει τους Παλαιστίνιους όσον αφορά τις πιθανότητες ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους. Μία από τις αιτίες για αυτή την εξέλιξη εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι Κούρδοι στον αγώνα τους ενάντια στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης έχουν αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία και την υποστήριξη ακραίων ομάδων. Έχουν επιδοθεί στην συγκρότηση θεσμών και αξιοποιούν την ενέργεια και όλους τους πόρους που διαθέτουν προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθούν οικονομικά. Αντίθετα, η Χαμάς χρησιμοποιεί την ισχύ της προκειμένου να καταπολεμά το Ισραήλ και να καταπιέζει τον λαό της», αποφαίνεται η δανική εφημερίδα.
«Αυτό που λείπει από το Ισραήλ είναι ένα όραμα μακράς πνοής»
Τέλος, η γαλλική Le Figaro επικαλούμενη μια ρήση του Σαρλ ντε Γκολ, υποστηρίζει ότι «οι κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές συνιστούν δηλητήριο που δρα αργά για το ηθικό της ισραηλινής κοινωνίας και το διεθνές κύρος του ισραηλινού κράτους. Δεν είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς το γεγονός ότι 4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται σε μια απαράδεκτη κατάσταση αιχμαλωσίας. Δεν είναι δυνατόν να κρατήσει κανείς αιώνια αποκλεισμένο έναν νεανικό πληθυσμό, ο οποίος είναι μορφωμένος, διεκδικητικός και πολιτικά απεγνωσμένος. Κάθε φορά που ένα μαχητικό αεροσκάφος με το αστέρι του Δαβίδ καταστρέφει ένα παλαιστινιακό σπίτι, το Ισραήλ δημιουργεί εκατοντάδες νέους ανυποχώρητους εχθρούς… Αυτό που λείπει από το Ισραήλ είναι ένα όραμα μακράς πνοής», εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.