«Το Ισραήλ προσβλέπει σε μια ισχυρή και βιώσιμη εκεχειρία και αποδέχθηκε ήδη σήμερα το πρωί το αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας, προκειμένου να τερματιστούν οι εχθροπραξίες με τη Χαμάς, η οποία ωστόσο συνέχιζε τη ρίψη ρουκετών ως αργά το μεσημέρι», τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η ισραηλινή επιτετραμμένη στην Αθήνα Τάμι Μπένχαϊμ, στην πρεσβεία της χώρας της.
Παρουσιάζοντας τη δική της εκδοχή των γεγονότων, για την επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ισραηλινή πλευρά τόνισε ότι στόχος είναι «να προστατεύσει τους πολίτες από την αδιάκοπη εκτόξευση ρουκετών από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ισραηλινή πρεσβεία, από την έναρξη της επιχείρησης, η Χαμάς έχει εκτοξεύσει γύρω στις 1.100 ρουκέτες. Σύμφωνα με την κ. Μπένχαϊμ, η Χαμάς «μαζί με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα διαθέτουν ένα οπλοστάσιο 12.000 ρουκετών, με εμβέλεια που φτάνει τα 160 χιλιόμετρα. Πολλές απ΄ αυτές έχουν πλήξει πόλεις βαθιά στο Ισραήλ όπως τη Χάιφα, την Ντιμόνα, την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν βάλει από αέρος και θαλάσσης εναντίον περίπου 1.800 στόχων, στρατιωτικών, διοικητικών εγκαταστάσεων και κέντρων τηλεπικοινωνιών.
Η εξήγηση της ισραηλινής πλευράς για την ύπαρξη άνω των 100 θυμάτων από παλαιστινιακής πλευράς -μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται άμαχοι και παιδιά- είναι ότι «η Χαμάς χρησιμοποιεί τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες», οδηγώντας τους κοντά σε σημεία που είναι εν δυνάμει στόχοι. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ, που δεν θρήνησε θύματα αυτή την περίοδο -εκτός από τους τρεις έφηβους που απήχθησαν καταρχάς και αργότερα βρέθηκαν δολοφονημένοι, γεγονός που πυροδότησε την ένταση στην περιοχή- υπογραμμίζει ότι «εμείς επενδύουμε στην ασφάλεια των πολιτών μας» κατά πρώτον με την αντιπυραυλική ασπίδα «Σιδερένιος Θόλος» (Iron Dom) αλλά και με ειδικές κατασκευές και καταφύγια παντού, στις οικίες, τα σχολεία, τα νοσοκομεία. «Η Χαμάς προτιμάει να επενδύει τα κονδύλια που έχει στην κατασκευή ρουκετών μεγαλύτερου βεληνεκούς», υποστήριξε η ισραηλινή επιτετραμμένη.
Παράλληλα, η ισραηλινή διπλωμάτης σημείωσε ότι πριν από το χτύπημα στόχων της Χαμάς, το Ισραήλ προβαίνει σε σειρά προειδοποιήσεων προς τους πολίτες που βρίσκονται κοντά στους στόχους, όπως ρίψη φυλλαδίων, τηλεφωνήματα, SMS, ρίψη προειδοποιητικών βολών, προκειμένου να εκκενώσουν εγκαίρως τα σπίτια ή τα κτίρια τα οποία θα χτυπηθούν.