Η καυτή ηφαιστειακή τέφρα από το ηφαίστειο Μεράπι στην Ινδονησία δυσχεραίνει τις προσπάθειές των διασωστών να βρουν επιζώντες ή θύματα των εκρήξεων, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.

Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών εκτιμά ότι ο απολογισμός των νεκρών βρίσκεται στους 116 από την 26η Οκτωβρίου με άλλους 485 να έχουν τραυματιστεί. Άλλη κυβερνητική πηγή ανέφερε χθες ότι οι νεκροί είναι 128.

«Ο απολογισμός των νεκρών εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί διότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές στις οποίες δε μπορούσαμε να φτάσουμε λόγω της καυτής τέφρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Αγκάμ Βερντατάμα.

Η υπηρεσία ανέφερε ότι 200.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους καθώς η ζώνη κινδύνου επεκτάθηκε την Παρασκευή από τα 15 στα 20 χιλιόμετρα περιμετρικά του κρατήρα. Περίπου 250.000 ζουν στη ζώνη αυτή στην κεντρική Ιάβα.

Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι πάνω από 200 άνθρωποι έχουν δηλώσει πως αγνοούνται συγγενείς τους κοντά στο όρος.

Διασώστες έψαχναν χωριά κατά μήκος του ποταμού Γκεντόλ, σε μια περιοχή η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα. Πριν την έκρηξη της Παρασκευής πολλοί χωρικοί αρνούνταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δήλωναν ότι θέλουν να μείνουν για να προστατεύσουν τα ζώα και τις περιουσίες τους.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ηφαιστειακών και Γεωλογικών Καταστροφών, δήλωσε ότι η δραστηριότητα στο Μεράπι είναι συνεχής από την Τετάρτη και ότι η ένταση των εκρήξεων στον κρατήρα μεγεθύνθηκε ξανά σήμερα Κυριακή.

«Το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι οι κάτοικοι να βγουν από μια ακτίνα 20 χιλιομέτρων. Καλούμε τους πολίτες που εκκενώνουν την περιοχή να είναι υπομονετικοί και να παραμείνουν στα στρατόπεδα» συμπλήρωσε.

Επιστήμονες χαρακτήρισαν την ηφαιστειακή έκρηξη της Παρασκευής την πιο ισχυρή των τελευταίων 100 ετών. Τα καυτά αέρια και η ηφαιστειακή τέφρα προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε σπίτια και φυτά στην περιοχή.

Το όρος Μεράπι βρίσκεται περίπου 500 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας. Η πιο πολύνεκρη έκρηξή του είχε σημειωθεί το 1930, όταν είχαν βρει το θάνατο 1.370 άνθρωποι. Τουλάχιστον 66 είχαν χαθεί από την έκρηξη του 1994 και δύο το 2006, στην τελευταία έκρηξή του πριν επαναδραστηριοποιηθεί τον περασμένο μήνα.

Στην Ινδονησία υπάρχουν περίπου 500 ηφαίστεια, με τα 130 να είναι ενεργά και τα 68 να θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα.