Δάνεισαν το παιδί τους στη γειτόνισσα και εκείνη σε ένδειξη αγάπης το αλυσόδενε για να μην φύγει. Ένα τετράχρονο κοριτσάκι φορούσε αλυσίδα στο αριστερό πόδι του για οκτώ ώρες κάθε μέρα, τόσες η «θετή μητέρα» της δούλευε ως εργάτρια στα χωράφια της Καμπότζης.
Όσον αφορά στους πραγματικούς γονείς του; Εκείνοι πήραν από τη γυναίκα ένα δάνειο και ως αντάλλαγμα της έδωσαν ενέχυρο το παιδί τους πριν δύο χρόνια. Από τότε, η μικρή βρίσκεται αλυσοδεμένη κάθε μέρα από τις επτά το πρωί έως τις έντεκα και από τη μία το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα.
Αυτές είναι οι ώρες που δουλεύει η… μητέρα της, η οποία ήταν κι αυτή αρκετά φτωχή για να πληρώσει κάποιον να της κρατήσει το παιδί. Και βρήκε τη λύση και με τη σειρά τους τη βρήκαν οι αρχές μετά από καταγγελία που δέχθηκαν από τον Keo Chhon, ένα 60χρονο κάτοικο της Kemarak Pumin. «Ένιωσα πολύ άσχημα για το παιδί. Νομίζω ότι όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν φροντίδα και όχι να είναι αλυσοδεμένα σαν σκυλιά. Αναρωτιέμαι γιατί κανένας δεν το ανέφερε μέχρι σήμερα και έπρεπε να το κάνω εγώ».
Η αστυνομία σοκαρίστηκε όταν βρήκε το κοριτσάκι σε καλύβα, να κάθεται στο πάτωμα αλυσοδεμένο, με λουκέτο γύρω από τον αστράγαλο του. Μάλιστα, το παιδί αν διψούσε –όσες ώρες έλειπε η τιμωρός της- αναγκαζόταν να πίνει τα ούρα του, όπως αναφέρει η Phnom Penh Post. Την φροντίδα του άτυχου κοριτσιού ανέλαβαν κοινωνικοί λειτουργοί μετά από τις αποκαλύψεις της φυλάκισης του. Η γυναίκα που είχε «δανειστεί» το κοριτσάκι, είπε πως αναγκαζόταν να το δέσει όσες ώρες έλειπε γιατί φοβόταν μην φύγει και χαθεί ή μην πνιγεί, λόγω των πλημμυρών. Η απλή λύση, του να πάρει το παιδί μαζί της στο χωράφι -όπως έκαναν κι άλλες συγχωριανές της- δεν υπήρχε για εκείνη. Έτσι, συνελήφθη καθότι προτίμησε να δένει το παιδί σαν να ήταν κατοικίδιο.
Από την άλλη, η βιολογική μητέρα της, η οποία έδωσε το τετράχρονο κοριτσάκι, τόνισε «την αγαπώ, αλλά δεν έχω κανέναν να την προσέχει όταν πηγαίνω στη δουλειά».
Η κακοποίηση παιδιών είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Καμπότζη, παρά και τους νέους νόμους που ανακοίνωσε
πρόσφατα ο πρωθυπουργός Χαν Σεν. Άλλωστε, όπως τόνισε υπεύθυνη για τα δικαιώματα των παιδιών και των γυναικών της οργάνωσης Adhoc Chhan Sokunthea, επειδή το 80% των ανθρώπων είναι αγράμματοι, αγνοούν τους νόμους και δεν ξέρουν πως να φροντίσουν τα παιδιά τους.