Άχρωμη και χωρίς ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται η προεκλογική εκστρατεία στη Σλοβενία ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 13 Ιουλίου από πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι οι συζητήσεις θυμίζουν περισσότερο «reality show» και όχι σοβαρές παρουσιάσεις πολιτικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας, την προεκλογική εκστρατεία, η οποία εκτυλίσσεται σε ώρες τηλεοπτικής αιχμής και η οποία είναι φτωχότερη λόγω της εισαγωγής περιορισμών στις δωρεές σε πολιτικά κόμματα και των «άδειων» κομματικών προϋπολογισμών τακτικά παρακολουθεί ένας στους πέντε Σλοβένους και σε λίγο μεγαλύτερο ποσοστό οι πολίτες άνω των 50 ετών.
Το ίδιο ποσοστό τηλεθεατών παρακολουθεί τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Βραζιλία και πολύ υψηλότερο ποσοστό θεαματικότητας έχει το reality show «Η Φάρμα των Διάσημων», το οποίο παρακολουθεί το 51% των τηλεθεατών κάτω των 50 ετών.
Οι έρευνες που δημοσιεύονται αυτές τις μέρες δείχνουν μόλις το 20% των ερωτηθέντων παρακολουθεί τα κομματικά προγράμματα και ότι το 50% των ψηφοφόρων δεν ξέρει ποιο κόμμα θα ψηφίσει.
Μεταξύ των ψηφοφόρων που έχουν ήδη αποφασίσει κυριαρχούν εκείνοι που θα ψηφίσουν το Κόμμα του Μίρο Τσέραρ (SMC) και το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμη ότι δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές μόνον το 50% των ψηφοφόρων έχει σταθερή άποψη για το ποιον θα ψηφίσει και ότι από τον αριθμό των αναποφάσιστων μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η αποχή μπορεί να φθάσει και στο 50% του εκλογικού σώματος.
Πάντως, ο καθηγητής νομικής και επί σειρά ετών αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής, Μίρο Τσέραρ είναι το νέο πρόσωπο στην πολιτική της χώρας, αν και ήταν χρόνια παρών στη δημόσια σκηνή.
Υπόσχεται ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές θα εισάγει υψηλά στάνταρτ ηθικής, που δεν υπάρχουν στην πολιτική και στο πρόγραμμά του δίνεται έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη κοινωνική πολιτική, αναγγέλλει εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, επανεξέταση της στρατηγικής ιδιωτικοποίησης και διαγενεακή αλληλεγγύη.
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Τσέραρ, στον οποίο έχουν στραφεί ψηφοφόροι της αριστεράς, απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά αριστερά κόμματα, να συγκεντρώνει ποσοστό 31% και να εξασφαλίζει σχετική πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Οι παραδοσιακά αριστεροί ψηφοφόροι στη Σλοβενία τους τελευταίους μήνες αποσύρουν τη στήριξή τους στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που πέτυχε αρνητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο πρόεδρός του, Ίγκορ Λούκσιτς.
Μεγάλη πτώση εμφανίζεται στα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος «Θετική Σλοβενία» του Ζόραν Γιάνκοβιτς, το οποίο στις εκλογές του 2011 είχε κερδίσει. Η μείωση των ποσοστών πιθανότατα οφείλεται ότι στην αριστερά εμφανίστηκε και το νέο κόμμα της πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του κόμματος «Θετική Σλοβενία», Άλενκα Μπράτουσεκ.
Στο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), αρχηγός επί 20 χρόνια είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος δεν εμφανίζεται στις προεκλογικές συζητήσεις, καθώς εδώ και δέκα μέρας βρίσκεται στη φυλακή για το σκάνδαλο διαφθοράς «Patria» κάτι όμως που δεν του μείωσε το ποσοστό δημοφιλίας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το SDS συγκεντρώνει ποσοστό 25%, αλλά και ότι είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση με άλλα δύο αδύναμα κόμματα της δεξιάς.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την προσφυγή που έχει καταθέσει ο Γιάνεζ Γιάνσα, με αίτημα να διακοπεί η έκτιση της ποινής φυλάκισης.
Η δεξιά, σε περίπτωση νίκης, υπόσχεται μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση του κατώτατου μισού κατά 50 ευρώ, και όπως όλα τα άλλα κόμματα αύξηση της απασχόλησης.
Καθοριστικό ρόλο για τη σταθερότητα του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού θα έχουν τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα που εμφανίζονται στις δημοσκοπήσεις πιο αδύναμα από το Κόμμα του Μίρο Τσέραρα και το SDS.
Φιλοδοξίες να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση έχουν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι πριν από λίγους μήνες ήταν πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και πριν από τις εκλογές συγκρότησαν το «Σοσιαλδημοκρατικό Μέτωπο» μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα Συνταξιούχων (DESUS), το οποίο θέλει να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας.
Το Κόμμα της Άλενκα Μπράτουσεκ, που ίδρυσε η υπό παραίτηση πρωθυπουργός, ενδέχεται να περάσει το όριο του 4% για την είσοδο στη Βουλή και η Λίστα Πολιτών του Γκρέγκορ Βίραντ, που αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη στις εκλογές πριν από τρία χρόνια δεν φαίνεται να καταφέρνει τον ίδιο στόχο. Το ίδιο ισχύει και για το κόμμα «Θετική Σλοβενία», το ποσοστό του οποίου είναι πολύ χαμηλό λόγω των σκανδάλων, στα οποία φέρεται να εμπλέκεται ο ιδρυτής του, δήμαρχος Λιουμπλιάνας Ζόραν Γιάνκοβιτς.