Την απόφασή τους να μην παράγουν πλέον ούτε να επιδιώξουν να αποκτήσουν νάρκες κατά προσωπικού ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ. Παράλληλα, γνωστοποίησαν πως θα επιδιώξουν να ενταχθούν στη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα όπλα αυτά, για τα οποία τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνουν πως προκαλούν πολλούς θανάτους μεταξύ των αμάχων.

Σε δήλωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν τα αποθέματα ναρκών που λήγουν. Η ανακοίνωση έγινε στο Μαπούτο της Μοζαμβίκης από την αμερικανική αντιπροσωπεία που συμμετείχε σε μια διάσκεψη για την εξέταση της συμμόρφωσης προς τη Σύμβαση της Οτάβα, μια παγκόσμια Συνθήκη για την Απαγόρευση των Ναρκών κατά Προσωπικού που έγινε διεθνής νόμος το 1999.

Έκθεση του ΟΗΕ το 2008 ανέφερε πως κάθε χρόνο οι νάρκες σκοτώνουν 15.000 ως 20.000 ανθρώπους και πως οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν λύσεις οι οποίες θα επιτρέψουν τελικά την ένταξη της χώρας στη Σύμβαση της Οτάβα.