Η Αυστρία θα παραμείνει ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος της Σερβίας στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος είχε στο Βελιγράδι συνομιλίες με τον Σέρβο πρωθυπουργό, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν, υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος και πρόσθεσε ότι “διάφορες σημαντικές ημερομηνίες που συνδέονται με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για τις οποίες αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, αλλά και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι πόλεμοι στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αποδεικνύουν ότι έχουμε ανάγκη από κοινή, ειρηνική Ευρώπη”.
Ο πόλεμος και η βία ποτέ δεν έλυσαν συγκρούσεις και γι αυτό η στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς στην περιοχή είναι αποφασιστικής σημασίας, είπε ο κ. Φάιμαν, ο οποίος ταξίδεψε στη σερβική πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας της Αυστρίας, Γκέραλντ Κλουγκ.
Απαντώντας στην ερώτηση πότε αναμένει η Σερβία να γίνει μέλος της ΕΕ, ο κ. Φάιμαν τόνισε πως γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας ανέφερε δημόσια το 2019 ή το 2020 προσθέτοντας ότι είναι πεπεισμένος ότι στην πορεία αυτή είναι αναγκαίο να γίνουν ακόμη πολλά.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν η ένταξη μπορεί να υλοποιηθεί τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά μόνον ότι η Αυστρία στην πορεία αυτή θα είναι ισχυρός σύμμαχος της Σερβίας.
Ο κ. Φάιμαν υπογράμμισε ότι όποιος σκέφτεται το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών του πρέπει να έχει στο νου την οικονομική και κοινωνική συνεργασία.
Η οικονομική κρίση, οι συνέπειες της οποίας είναι αισθητές στους πολίτες της Ευρώπης, είπε ο κ. Φάιμαν απέδειξαν πόσο σημαντική είναι η διασυνοριακή συνεργασία, ώστε να διενεργείται έλεγχος και να συνάγονται διδάγματα από τα λάθη στη διάρκεια της κρίσης.
“Πάντα στηρίζαμε τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων στην πορεία προς την ενωμένη Ευρώπη. Είναι μέρος της πολιτικής μας” ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας δημιουργείται μέσω συνθηκών, όπως το κράτος δικαίου, οι μεταρρυθμίσεις, η μάχη κατά της διαφθοράς και η αξιοπιστία της πολιτικής, αλλά και σε δεύτερη πλάνο είναι αναγκαίες επενδύσεις, επειδή μόνον η πολιτική της λιτότητας και μείωσης του προϋπολογισμού δεν οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ποτέ δεν είπε ψέμματα στον λαό, ούτε ότι σίγουρα η χώρα θα γίνει μέλος της ΕΕ το 2020, αλλά ότι η Σερβία θα εκπληρώσει όσα της αναλογούν και όσα μπορεί να κάνει έως το 2019 και στη συνέχεια η Αυστρία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν την απόφαση, αν επιθυμούν να τη δεχθούν στην ΕΕ ή όχι.
Η Σερβία επιθυμεί όσο το δυνατόν στενότερες σχέσεις με την Αυστρία, επειδή είναι χώρα, από την οποία προέρχονται οι περισσότερες επενδύσεις και αναμένουμε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Σερβία είναι έτοιμη για τη οργάνωση κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων των δύο χωρών, τονίζοντας όμως ότι τέτοιες συνεδριάσεις πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες, για να μην μοιάζουν με συνεντεύξεις Τύπου.
Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι στις 30 Ιουνίου ή την 1η Ιουλίου θα διεξαχθεί κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων Σερβίας-Ουγγαρίας και ότι προηγήθηκαν ανάλογες συσκέψεις με τις κυβερνήσεις χωρών, της πρώην Γιουγκοσλαβίας.