Παταγωδώς απέτυχε η αμφιλεγόμενη στρατηγική της «ανοσίας της αγέλης» που ακολούθησε η Σουηδία θυσιάζοντας ανθρώπινες ζωές.
Όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, τα σουηδικά Ανάκτορα έχουν θορυβηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τραγική αποτυχία της κυβέρνησης να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα για να βάλει φρένο στην εξάπλωση του κορονοϊού.
«Νομίζω πως αποτύχαμε», ανακοίνωσε χθες ο βασιλιάς της Σουηδίας, χαρακτηρίζοντας το 2020 ως μια «τραγική» χρονιά.
Η σκανδιναβική χώρα καταγράφει ποσοστό θνητότητας πολύ υψηλότερο από τους δείκτες που καταγράφουν οι γείτονές της, αν και μικρότερη από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που προέβησαν σε αυστηρά μέτρα περιορισμών.
«Ο λαός μας έχει υποφέρει σε τεράστιο βαθμό, υπό δύσκολες συνθήκες», είπε ακόμη και αναφέρθηκε στους πολλούς Σουηδούς που δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν από κοντά τους δικούς τους ανθρώπους.
«Είναι μια σκληρή και τραυματική εμπειρία να μην μπορείς να πεις ένα θερμό αντίο», τόνισε ο βασιλιάς της σκανδιναβικής χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία, που έχει ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως, αποφεύγοντας τα σκληρά περιοριστικά μέτρα, μετρά σχεδόν 400.000 κρούσματα και πάνω από 7.800 θανάτους.
Η σκανδιναβική χώρα που ήθελε να κάνει την διαφορά επιλέγοντας να εκθέσεις τους πολίτες τους στον νέο κορονοϊό αντί να τους προστατεύσει τώρα βρίσκεται στη κόκκινη λίστα.
Η εικόνα της χώρας αμαυρώνεται από την πολιτική που εφάρμοσαν οι Αρχές, θεωρώντας πως αφήνοντας ανοιχτά τα καταστήματα, τις δημόσιες υπηρεσίες και ανοιχτές για να μείνει αλώβητη η οικονομία.
Έκθεση-κόλαφος για τα κακώς κείμενα του συστήματος υγείας
Το μόνο που έκανε η σουηδική κυβέρνηση προκειμένου να αφυπνίσει το αίσθημα της ατομικής ευθύνης ήταν οι συστάσεις προς τους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Λίγες ώρες πριν τη δήλωση βόμβα του βασιλιά της Σουηδίας, ήρθε στο φως μία προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε επίσημη επιτροπή αποκαλύπτοντας τα κακώς κείμενα της συστήματος υγείας της χώρας:
Συστημικές ανεπάρκειες στη φροντίδα των ηλικιωμένων σε συνδυασμό με τα ελλιπή μέτρα από την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες οδήγησαν στην έκρηξη του αριθμού των θανάτων από τη νόσο COVID-19 σε οίκους ευγηρίας της χώρας.
Στην προσπάθειά της να ξεχωρίσει από τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη με στόχο να θεωρηθεί επιτυχής η στρατηγική περί ανοσίας της αγέλης, η κυβέρνηση της Σουηδίας βρέθηκε υπόλογη στους πολίτες της προκαλώντας ακόμη και την έντονη δυσφορία του παλατιού.
Η σκανδιναβική χώρα έχει ξεχωρίσει διεθνώς με τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς επιβολή lockdown, άλλων αυστηρών μέτρων περιορισμών και χρήση μασκών.
Οι αρχές άφησαν τα πάντα ανοιχτά ζητώντας απλά από τους πολίτες να τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να τηρούν τα μέτρα υγιεινής. Όμως, ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν, κυρίως στους οίκους ευγηρίας με την επιτροπή να επιφορτίζεται με την αξιολόγηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Η επιτροπή είχε εντοπίσει προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία ευθύνονται οι αρχές, οι περιφέρειες και οι φορείς παροχής ιδιωτικής φροντίδας όπως και οι δήμοι.
Προβλήματα στη φροντίδα των ηλικιωμένων
Για τον Ματς Μάλιν, πρόεδρο της επιτροπής, η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παράλληλα η επιτροπή επισήμανε την ανεπαρκή εκπαίδευση του προσωπικού και το χαμηλό επίπεδο νοσοκόμων και γιατρών στην περίθαλψη ηλικιωμένων.
Η σουηδική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει χαρακτηριστεί ανεύθυνη και σκληρή, έχει λάβει τα εύσημα από τις επιχειρήσεις.
Λίγο λιγότεροι από τους μισούς από τους περίπου 7.800 θανάτους από τον νέο κορονοϊό στη χώρα καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας. Τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί.
Ανεπαρκή τα μέτρα προστασίας για τους ηλικιωμένους
Η έκθεση της επιτροπής επίσης τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων που ελήφθησαν την άνοιξη ήρθαν πολύ αργά και ήταν ανεπαρκή.
Αν και στην αρχή ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, εν συνεχεία παραδέχτηκε ότι η χώρα απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους κι έριξε το μπαλάκι των ευθυνών για την φροντίδα των ηλικιωμένων στις περιφερειακές αρχές .
Από την πλευρά της, η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων ετοιμάζει νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση της περίθαλψης ηλικιωμένων.
Γιατί η Σουηδία επέλεξε αυτό το μοντέλο
Όπως εξηγούν οι «FT» σε ανάλυσή τους, παρά το μέγεθός της, η Σουηδία αποτελεί μια «ηθική υπερδύναμη» που ενεργεί με γνώμονα τη λογική εκεί που πιστεύουν ότι η συμπεριφορά άλλων χωρών βασίζεται σε πολιτικούς υπολογισμούς ή συναισθήματα. Η στάση της Σουηδίας βρίσκει τις ρίζες της στη μακρά παράδοση ουδετερότητας που χαρακτηρίζει τη χώρα -δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και περισσότερο από δύο αιώνες. Σύμφωνα όμως με τους πολιτικούς επιστήμονες, η συγκεκριμένη στάση μπορεί να οδηγήσει σε αργά ανακλαστικά, ως προς την αντιμετώπιση μιας κρίσης.
«Είμαστε σε ειρήνη εδώ και πολλά χρόνια. Ιστορικά, η Σουηδία δεν χρειάσθηκε να αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις, οπότε ζούμε λίγο στο δικό μας, ρομαντικό κόσμο ότι όλα είναι μια χαρά», επισημαίνει η Τζένι Μάντεσταμ, πολιτική επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Soderton. «Είμαστε κατά κάποιο τρόπο αφελείς ότι οι μεγάλες κρίσεις δεν πρόκειται να συμβούν σε μας», προσθέτει.
Στην περίπτωση του κορονοϊού, ο Αντερς Τέγκνελ -επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση λόγω κορωνοϊού- επιμένει ότι ακολουθεί τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ οι άλλες χώρες λαμβάνουν αποφάσεις περισσότερο για πολιτικούς λόγους.
Ο στόχος της Σουηδίας δεν εστίαζε αποκλειστικά στο να περιορίσει τον κορονοϊό, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι το σύστημα υγείας είναι σε θέση να αντεπεξέλθει, χωρίς να μπουν σε δεύτερη μοίρα οι υγειονομικές ανάγκες του ευρύτερου πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, ο συνδυασμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στις αρχές και η προσωπική ευθύνη έκαναν τους περισσότερους να επιλέξουν την εργασία από το σπίτι και να αποφύγουν τις κοινωνικές συναθροίσεις.
Από την άλλη πλευρά, η αντίσταση στο Lockdown οδήγησε σε περισσότερα από 100.000 κρούσματα και αυξημένο αριθμό θανάτων, με πάνω από 5.900 θύματα εξαιτίας του κορονοϊού αριθμός δέκα φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις γειτονικές Φινλανδία και Νορβηγία.
Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να το σκεφθούν πολύ σοβαρά προτού υιοθετήσουν την τακτική της Σουηδίας. Ακόμη και το επιχείρημα ότι το σουηδικό πείραμα οδήγησε σε ανοσία της αγέλης φαίνεται να καταρρίπτεται. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το περιοδικό «Time», παρά τις εκτιμήσεις ότι έως των Μάιο είχε νοσήσει το 40% του πληθυσμού της Στοκχόλμης, ο κΤέγκνελ έχει παραδεχθεί ότι κάτω από το 12% του πληθυσμού της σουηδικής πρωτεύουσας και μόλις το 6%-8% του ευρύτερου πληθυσμού της χώρας έχουν αναπτύξει αντισώματα στον κορονοϊό.
Ας μην ξεχνάμε ότι ποτέ στην ιστορία της δημόσιας υγείας δεν εφαρμόσθηκε η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας, πολύ περισσότερο μιας πανδημίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάτι τέτοιο είναι επιστημονικά και ηθικά λάθος.