Πώς θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα ανά τον κόσμο; Ποιοι θα γιορτάσουν όλοι μαζί και σε ποιες χώρες τα περιοριστικά μέτρα θα είναι αυστηρά;

Μέχρι στιγμής είναι γνωστό ότι στη Γερμανία θα μπορούν να μαζευτούν στα σπίτια μέχρι 10 ενήλικες (συν τα παιδιά), ένα νούμερο που στην Αυστραλία φτάνει στους 50 ανθρώπους.

Η Γερμανία μπήκε σε σκληρό lockdown ως τις 10 Ιανουαρίου, ματαιώνοντας χριστουγεννιάτικες αγορές και κλείνοντας καταστήματα.

Για τις μέρες των γιορτών ωστόσο οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν ελαφρώς, επιτρέποντας σε 10 ανθρώπους (συν τα παιδιά) να περάσουν μαζί μερικές στιγμές.

Οι Ιταλοί δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν μαζικά σε λειτουργίες, ούτε να μετακινηθούν μεταξύ νομών από τις 20 Δεκεμβρίου.

Ο Πάπας ανακοίνωσε πως οι εκκλησίες θα ξεκινήσουν δύο ώρες νωρίτερα, ώστε ο περιορισμένος αριθμός πιστών που επιτρέπεται στους ναούς να μπορέσει να επιστρέψει στα σπίτια του ως τις 10.00 το βράδυ, όταν ξεκινά η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Στην Πορτογαλία δεν υπάρχει για την ώρα περιορισμός στις σπιτικές συγκεντρώσεις, την ίδια ώρα που η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας θα πάει από τις 11.00 το βράδυ στις 2.00 τα ξημερώματα κατά την Παραμονή Χριστουγέννων.

Η Γαλλία χαλάρωσε κάπως τους περιορισμούς των τελευταίων ημερών, αντικαθιστώντας τους με βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8.00 μ.μ. Αυτό θα ισχύσει και την Πρωτοχρονιά.

Για τα Χριστούγεννα ωστόσο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ υποσχέθηκε μια σχετική χαλάρωση, καθώς «τα Χριστούγεννα έχουν μια ιδιαίτερη θέση στις ζωές και τις παραδόσεις μας».

Όσο για τις ΗΠΑ, ο Dr Michael Osterholm, υγειονομικός επικεφαλής της πανδημίας του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε «όχι χριστουγεννιάτικα πάρτι».

Μόνο στην Αυστραλία μοιάζουν για την ώρα ελπιδοφόρα τα μηνύματα. Στη Νέα Νότια Ουαλία έχουν επιτραπεί οι συγκεντρώσεις ως και 50 ανθρώπων σε ένα σπίτι.